nieuws

11 jun 2008, 10:10 door

Directeur vliegveld Eelde blijft optimistisch

Directeur Jeroen Meulendijks van Groningen Airport Eelde blijft optimistisch nu de baanverlenging van het vliegveld door een uitspraak van Raad van State opnieuw vertraging oploopt. De directeur hoopt dat de vertraging van de verlenging van de startbaan van 1800 naar 2500 meter beperkt blijft tot een halfjaar, liet hij woensdag op een persconferentie weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meulendijks zegt opgelucht te zijn dat alle andere bezwaren van de omwonenden, verenigd in Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (Vole), ongegrond zijn verklaard. Hij doelt daarbij onder andere hun vrees dat een langere baan gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit en natuurgebieden in de omgeving. Ook is hij blij met de beslissing van de raad dat er nu vanaf 06.30 uur vanaf Eelde mag worden gevlogen.

Het is nu aan de Europese Commissie om te oordelen of de 18,6 miljoen euro rijkssubsidie, die inmiddels op de bankrekening van het vliegveld staat, rechtmatig verstrekt is. ‘’Daar heb ik alle vertrouwen in. De bal is blijven steken op de doellijn, maar ligt er over een halfjaar in.’’

De omwonenden van het vliegveld in Eelde, die zich hebben verenigd in de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (Vole), bezweren dan nieuwe procedures aan te spannen. Voorzitter Jan Wittenberg wijst daarbij onder andere op de 1 miljoen euro aan exploitatiesteun die het vliegveld jaarlijks zou ontvangen van de noordelijke overheden. ‘’Dat is net zo goed staatssteun en dus in strijd met de Europese regels.’’ De voorzitter noemt het bovendien ‘schandalig’ dat miljoenensteun door het rijk nooit is aangemeld bij de Europese Commissie. ‘’Het is bijzonder kwalijk dat de overheid de regels zo negeert.”

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat in een reactie weten de ‘soap’ rond Eelde meer dan zat te zijn en zegt geen begrip te kunnen opbrengen voor de uitspraak van de Raad van State. Volgens VNO-NCW bevestigt de raad hiermee de ‘tandeloosheid’ in Nederland. ‘’In dat opzicht is de baanverlenging Eelde het icoon van de dreigende stilstand in Nederland.”