nieuws

05 jan 2012, 07:07

Dijkdoorbraak dreigt bij Tolbert; bewoners geëvacueerd

Tientallen mensen in een polder bij het Groningse dorp Tolbert zijn donderdagochtend geëvacueerd wegens een dreigende dijkdoorbraak als gevolg van extreem hoog water. Ook een honderdtal dieren is in veiligheid gebracht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat maakte de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, donderdagmorgen bekend. Het gaat om de Tolberter Petten, een polder van zo'n 200 hectare. Er staan 40 panden, waarvan 10 boerderijen. Nu al loopt het water over de dijk het gebied in. Er wonen circa 100 mensen. Het is nog niet duidelijk hoeveel bewoners gehoor hebben gegeven aan de oproep om te vertrekken. Evacuatie is vrijwillig.

Een dijkdoorbraak zou betekenen dat een groot gebied 1 meter onder water komt te staan. Het waterschap Noorderzijlvest probeert de dijk nog te stutten. In het Noorden is de afgelopen dagen veel regen gevallen. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar dat helpt onvoldoende