Nieuws

Dierenbescherming waarschuwt voor gevolgen van sneeuw en kou, ook voor watervogels

In verband met de grote hoeveelheid sneeuw die er in de afgelopen tijd is gevallen en de voorspellingen voor nog meer vorst in de komende periode, wil de Dierenbescherming een oproep en enkele adviezen plaatsen ter voorkoming van dierenleed. Oproep aan het publiek: Als u een locatie kent waar watervogels verblijven zonder open water of waar de vogels duidelijk te weinig eten hebben, geef dit aan ons door. Mogelijk kunnen we samen met u een oplossing vinden. Bel Dierenbescherming Groningen (050) 313 52 01. Ook als u vermoedt dat andere dieren lijden kunt u ons bellen of dit melden op het speciale meldnummer dierenmishandeling (0900) 20 21 210 (10ct./min.)Stads- en tuinvogels kunnen worden gevoerd met universeelvoer, vetbollen,ongebrande pinda’s en half doorgesneden appels. Geen badwater, hooguit een klein bakje met suiker in het water en met gaas bespannen. Het voer moet worden gegeven op een schoongeveegde, veilige plek.


Leestijd: 2 minuten

Behalve de tuinvogels hebben inmiddels ook de watervogels het moeilijk. Binnen de bebouwde kom zijn de vijvers op veel plaatsen al bijna helemaal bevroren, waardoor voedsel zoeken in het water onmogelijk wordt. Op het land levert de laag sneeuw problemen op, zeker als deze ook nog gaat bevriezen. In vijvers waar watervogels zich ophouden moet altijd een open plek blijven en de gemeente moet hiervoor zorgen. Stro rondom voorkomt dat de vogels aan het ijs vastvriezen.
Op een sneeuwvrij gemaakte plek kan graan, brood, geweekt hondendiner en bladgroente worden gegeven aan meerkoeten, waterhoentjes , eenden, ganzen, zwanen en meeuwen.
Reigers zijn geholpen met ongezouten vis of eendagskuikens.

Voor alle landbouwhuisdieren geldt dat vers water en uiteraard voldoende voer van het allergrootste belang zijn, juist nu. Ook een afdakje en een droge plek om te liggen zijn zeer wenselijk, maar helaas niet wettelijk verplicht. Beter is het om tijdens deze winterse omstandigheden alle dieren (pony’s, paarden, schapen, etc.) bij huis te halen. Zelfs schapen hebben het moeilijk vanwege de stuifsneeuw waardoor veel sloten zijn volgewaaid en er sneeuwduinen zijn ontstaan. Normaal gesproken kunnen ze tegen een stootje, maar met zoveel sneeuw kunnen ze zich amper bewegen, elke dag checken is beslist noodzakelijk!

Maar ook voor honden zijn enkele waarschuwingen op z’n plaats. Laat een hond geen sneeuw eten, dit is erg slecht voor z’n maag en darmen. In het ergste geval kan er een maagkanteling optreden die fataal kan aflopen. Honden lopen als het ware ‘met hun blote voeten’ in de sneeuw. Vooral als er is gepekeld, kan dit schade aan de voetzolen opleveren, zoals kloven die erg pijnlijk zijn. Vooral bij langharige honden bestaat het gevaar dat zich ijsklontjes tussen de tenen vormen, wat ook erg pijnlijk is. Beter is het om kloven en ijsklontjes te voorkomen. Houdt daarom het haar tussen de tenen kort en smeer de voetzolen in met vaseline of uierzalf,