nieuws

23 dec 2009, 11:11

Diefstal Kop van Jut uit Universiteitsmuseum blijkt publiciteitsstunt

De ontvreemding van het dodenmasker van de 19e-eeuwse Haagse moordenaar Hendrikus Jut uit het Universiteitsmuseum in Groningen blijkt een publiciteitsstunt. De directeur van het museum, Rolf ter Sluis, beaamt dat. “Om eerlijk te zijn waren we vooraf al op de hoogte van de verdwijning.” Met de stunt aandacht gevraagd voor het festival Kop van Jut Carnivale, dat op 28, 29 en 30 december plaatsvindt in Den Haag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het bericht dat de zogenaamde ‘Kop van Jut’ was gestolen uit het museum en dat een actiegroep genaamd ‘Bewoners van Den Haag’ de diefstal had opgeëist omdat het dodenmasker behoort tot het cultureel erfgoed van de hofstad werd door verschillende media opgepikt. In een telefonische reactie op de berichtgeving hield directeur Ter Sluis eerst nog vol niet te weten wie er achter zat. Gaande het gesprek werd echter duidelijk dat hij wel degelijk van meer wist.

“We zijn niet echt gewend aan dit soort publiciteit. Wie er naar vraagt krijgt een antwoord, maar we gaan niet van de daken brullen dat de diefstal een stunt is”, aldus een lachende museumdirecteur.