nieuws

26 nov 2002, 00:12

Deskundige begeleiding voor nabestaanden suïcidanten

Nabestaanden van mensen die zichzelf van het leven hebben beroofd, hebben een groot risico op psychiatrische problemen. Psychiater Jan Neeleman, verbonden aan de Rijksuniversiteit in Groningen, onderzoekt of deze groep baat heeft bij een preventieve en intensieve begeleiding. De eerste resultaten van zijn onderzoek lijken positief. Neeleman ontvangt voor zijn onderzoek de Ivonne van de Ven Prijs 2002.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meer dan de helft van de nabestaanden van suïcidanten vertoont volgens de onderzoeker lichamelijke of psychiatrische klachten. “Vaak gaat het dan om angsten, depressies of maagklachten,” ligt Neeleman toe. Deze groep mensen krijgt in het kader van het onderzoek een psychiatrisch verpleegkundige op bezoek die hen begeleidt bij het rouwproces.
Tot nu toe is er voor Nederlandse huisartsen geen vast protocol of behandelplan waarmee zij de nabestaanden kunnen begeleiden. Nelleman hoopt dat dit na zijn onderzoek wel het geval is. “De behoefte aan deskundige begeleiding is groot,”zegt hij. “Het gaat hier om een groep mensen die niet snel zelf hulp zoekt en vaak een slechte relatie met de huisarts heeft.”
Volgens de psychiater hebben nabestaanden van mensen die zelf voor de dood hebben gekozen, het zwaarder dan andere achterblijvers. “De schuldvraag blijft bij deze mensen vaak de kop op steken en dat heeft een grote invloed op het rouwproces. Ook de onverwachtheid van de dood, maakt het proces zwaarder.”