nieuws

19 aug 2008, 11:11

Dertig mensen ontvingen valse brief UMCG

Zeker dertig mensen hebben afgelopen week een vervalste brief ontvangen die namens het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) zou zijn verstuurd. Dat meldt het UMCG dinsdag. In de brieven, die het logo van het bevolkingsonderzoek PREVEND dragen, worden de ontvangers opgeroepen contact op te nemen met hun huisarts over de uitslag van een aidstest.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het UMCG waarschuwde vrijdag dat er valse brieven in omloop zouden zijn en riep ontvangers op zich bij het ziekenhuis te melden. Om de telefoontjes op te vangen zijn er tijdens het weekend extra mensen in gezet. In totaal hebben twintig personen en tien huisartsen die de brief op hun deurmat vonden, inmiddels contact opgenomen met het ziekenhuis. 

 Slechts een klein deel van de mensen die de brief ontving, die op naam van de ontvanger was geschreven, is ook daadwerkelijk deelnemer van PREVEND. Het ziekenhuis gaat er daarom niet vanuit dat het adressenbestand van het onderzoek is gebruikt.*
Volgens de zegsvrouw tast het ziekenhuis nog in het duister over de afzender en zijn of haar motieven. Ze spreekt de suggestie van regionale media dat het om een sabotageactie van tegenstanders zou gaan, dan ook tegen.

Het ziekenhuis heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Een rechercheteam onderzoekt de zaak.