nieuws

10 mrt 2010, 12:12

Delfzijlster raadslid misbruikte ledenlijst kerkgemeenschap voor verkiezingscampagne

Het Delfzijlster kandidaatraadslid voor het CDA Reinder de Vries heeft de ledenlijst van zijn kerkgemeente misbruikt om stemmen te werven voor de gemeenteraadsverkiezingen in zijn woonplaats. Dat meldde de plaatselijke afdeling van het CDA woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Vries gebruikte adresstickers van de PKN-gemeente om leden op te roepen op hem te stemmen. Volgens de voorzitter van de kerkelijke gemeenschap is hierdoor bij sommige leden de suggestie gewekt dat de kerk hen opriep op De Vries te stemmen, terwijl dit niet het geval was. 'Onze ledenlijst is uitsluitend bedoeld voor kerkactiviteiten.'

Voorzitter van het CDA in DelfzijDe Vries gebruikte adresstickers van de PKN-gemeente om leden op te roepen op hem te stemmen. Volgens de voorzitter van de kerkelijke gemeenschap is hierdoor bij sommige leden de suggestie gewekt dat de kerk hen opriep op De Vries te stemmen, terwijl dit niet het geval was. ,,Onze ledenlijst is uitsluitend bedoeld voor kerkactiviteiten.''

Voorzitter van het CDA in Delfzijl Evert Veldman noemt de actie van De Vries niet handig. ,,De één voert zijn campagne zus, de ander zo, maar het is duidelijk dat De Vries onbezonnen bezig is geweest'', aldus Veldman. De voorzitter wil nog niet vooruitlopen op mogelijke consequenties voor zijn partijgenoot.

Reinder de Vries geeft in een reactie toe dat hij oude adresstickers van de kerkgemeenschap heeft gebruikt. ,,Het leek me wel gemakkelijk, want zo hoefde ik niet alle adressen zelf te schrijven. Achteraf gezien had ik dat beter niet kunnen doen, maar ik heb nooit de intentie gehad de mensen voor het lapje te houden. Ik kan me trouwens ook niet voorstellen dat mensen zich tegenwoordig nog door de kerk laten opdragen op wie ze moeten stemmen.’’ De Vries zegt nog geen contact gehad te hebben met zijn partijgenoten over de zaak.

De Vries stond als zesde plaats op de kieslijst van het CDA in de gemeente Delfzijl. Door voorkeursstemmen kwam hij echter op de vierde plaats terecht. Het CDA haalde in Delfzijl drie zetels. Mocht een van de drie gekozen gemeenteraadsleden deelnemen aan het nog te vormen college, dan zou vooralsnog De Vries de vrijgekomen raadszetel bezetten.
l Evert Veldman noemt de actie van De Vries niet handig. 'De één voert zijn campagnezus, de ander zo, maar het is duidelijk dat De Vries onbezonnen bezig is geweest', aldus Veldman. De voorzitter wil nog niet vooruitlopen op mogelijke consequenties voor zijn partijgenoot.

De Vries, die woensdagochtend niet bereikbaar was voor commentaar, stond als zesde op de kandidatenlijst van het CDA. Door voorkeursstemmen kwam hij echter op de vierde plaats terecht. Het CDA haalde in Delfzijl drie zetels. Mocht de partij plaats nemen in het college dan schuift De Vries vooralsnog automatisch door naar een zetelplaats.