nieuws

13 nov 2001, 00:12

Delfts Blok wint lustrumeditie Groninger Studenten Cabaret Festival

De formatie Delfts Blok heeft vrijdagavond de vijftiende editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival gewonnen. De vakjury prees de groep, die bestaat uit twaalf Delftse studenten, als ,,overrompelend” en stelde dat de formatie iets op het podium bracht ,,dat het Nederlandse cabaret nog nooit heeft gezien”.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het programma van de mannen werd door de jury getypeerd als ,,oud Grieks toneel in een modern jasje”. Een speciale vermelding kreeg de parodie op de quiz ‘Per Seconde Wijzer’, die de jury aanprees als een ,,absoluut juweeltje”.
De publieks- en de persoonlijkheidsprijs gingen naar de Bossche Renee van Bavel. De twintigjarige student van de Koningsboschtheateracademie imponeerde jury en publiek met haar ,,interessante en veelbelovende theaterpersoonlijkheid”. De derde finalist, de Amsterdamse groep Schering & Inslag, viel met haar programma ‘Warm Vlees’ net buiten de prijzen.
Het Groningse festival is samen met het Leids, het Amsterdams en het Rotterdamse Camaretten één van de vier grootste kleinkunstfestivals van Nederland. Onder de winnaars van eerdere edities bevinden zich namen als Theo Maassen, Creme Fraiche, Ajuinen en Look, Ernst van der Pasch, Arthur Umbgrove en Jochem Myjer.
Het Groningse festival profileert zich ten opzichte van haar collega’s in Amsterdam, Rotterdam en Leiden door het studentikoze karakter. Het bestuur wordt gevormd door studenten die het hele festival onbetaald organiseren.* Ook de kandidaten zelf moeten binnen het predikaat ‘student’ vallen: in tegenstelling tot de andere festivals mogen slechts leerlingen van het voortgezet wetenschappelijk- of hoger onderwijs zich inschrijven voor deelname. De populariteit van het festival is enorm: de 2500 kaarten waren dit jaar in een uur uitverkocht.