Nieuws

Debat over de oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis in Groningen

Zeker twintig jaar zagen we de staatsrol het liefst zo klein mogelijk. Markten moesten ongestoord hun werk doen en de overheid kon maar het beste op afstand blijven. Sinds de wereldwijde kredietcrisis denken we daar weer heel anders over. Is de staat nu zelf marktpartij geworden? Welke consequenties heeft een en ander? En hoe moeten we de rol van de overheid politiek beoordelen? Een debat over de oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis vindt plaats op vrijdag 28 november in de Usva, Munnekeholm 10 te Groningen. Het begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.


Leestijd: 1 minuut


De financiële wereld trilt op zijn grondvesten en de overheid treedt plots op als een harde heelmeester die er niet voor terugdeinst miljarden te investeren. De kordate Wouter Bos maakt zelfs in een moeite door een einde aan de vanzelfsprekendheid van bonussen voor blunderende topbankiers. Betekent de kredietcrisis het einde van het ongereguleerde neo-liberalisme en het superkapitalisme?

Gasten
De volgende experts nemen deel aan het debat: bankier Huib van der Burg, directeur Rabobank Groningen, Geert Reuten, SP-Eerstekamerlid en docent economie aan de UvA, Frank Ankersmit, RUG-geschiedfilosoof en opsteller van het VVD-programma en RUG-econoom Steven Brakman. Voorzitter van het debat is Hans Harbers.