nieuws

13 feb 2003, 00:12

De vijf modellen voor een nieuwe oostzijde van de Grote Markt in Groningen

Het Forum van het Grote Marktberaad heeft opdracht gegeven vijf varianten uit te werken. Het gaat om varianten waarin ook een aantal van de suggesties van de overige inzenders van ideeën voor de oostzijde zijn verwerkt. Welke varianten zijn nu overgebleven?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

1. De Bijenkorf in combinatie met cultuurfunctie
Een variant is de verplaatsing van De Bijenkorf van de Herestraat naar de Grote Markt oostzijde. Dit warenhuis zou daar dan kunnen komen in combinatie met een cultuurfunctie. Voordeel van deze variant is dat de Bijenkorf in de Herestraat jaarlijks 900.000 bezoekers trekt en dus de gewenste trekpleister kan worden voor de oostwand. Nadeel is dat de Bijenkorf ’s avonds gesloten is. Maar een culturele functie kan dan compensatie bieden en ’s avonds ook voor levendigheid zorgen.
2. De bibliotheek
De tweede mogelijkheid is verplaatsing van de bibliotheek van de Boteringestraat naar de oostzijde. De bibliotheek is jaarlijks goed voor 750.000 bezoekers, dus ook deze instelling kan zorgen voor levendigheid. De vraag blijft echter wel of de binnenstad als geheel er veel mee opschiet. De bibliotheek zelf denkt er wel beter van te worden, omdat het in het huidige gebouw niet genoeg ruimte heeft om ‘de bibliotheek van de toekomst’ te maken.
3. Cultuurcentrum met drie zalen
Een cultuurcentrum met drie zalen, de derde variant, zou minstens 300.000 bezoekers per jaar trekken, want zoveel mensen komen er nu jaarlijks naar de Oosterpoort. Deze variant heeft de voorkeur van het college van B en W. Het cultuurcentrum De Oosterpoort zal daarbij vervangen worden door woningbouw, alle cultuur gaat dan naar de Grote Markt. Het nieuwe cultuurcentrum zal ruimtelijk gezien ongeveer het gehele oostzijdegebied in beslag gaan nemen.
4. Centrum van Geschiedenis
De initiatiefnemers van de vierde variant, Centrum van Geschiedenis, verwachten jaarlijks 100.000 bezoekers naar dit centrum te kunnen trekken. Voordeel van deze variant is dat dit centrum voor de stad echt iets nieuws oplevert en daarmee de aantrekkingskracht voor toeristen kan vergroten. Nadeel is dat er veel extra geld nodig zal zijn om dit museum draaiende te houden.
Overige mogelijkheden
Onder de 86 inzendingen van ideeën voor een nieuwe oostzijde was ook een groot aantal dat volgens het Grote Markt Forum nader moet worden onderzocht. Daarbij zal bekeken worden of ze in met de voorgaande modellen gecombineerd kunnen worden, of dat ze onderling gecombineerd worden. Het betreft de volgende ideeën: - Het Kunstencentrum - Galerie/expositieruinte, bijvoorbeeld Noorderlicht - Debatcentrum - Horeca/grand café/kinderrestaurant/dakterras - Kindercreche/ballenbak - Centrale ticketschop - TV Studio voor OOG en/of RTV Noord - Vrije ruimte voor bijvoorbeeld stadsdelen of multiculturele activiteiten - Het gemeentelijk informatiecentrum - Uitbreiding filmhuis Images - Fietsenkelder - Partyzaal