nieuws

14 feb 2002, 00:12

De Ploeg-paneel ontdekt bij tv-opnamen Groninger Museum

Tijdens opnamen voor het AVRO-programma Tussen Kunst & Kitsch in het Groninger Museum is een schilderij ontdekt van de kunstenaars Jan Altink en Wobbe Alkema. Zij behoorden tot de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op de voorkant van het paneel staat een expressionistisch landschap van Altink. De achterkant wordt gesierd door een abstract werk van Alkema dat eerder is gemaakt. Expert Frank Welkenhuysen ontdekte het kunstwerk tijdens tv-opnamen in het Groninger Museum. Het abstracte werk van Alkema dateert van 1924. Hij heeft het zijn collega waarschijnlijk cadeau gedaan.
Altink maakte in 1927 op de andere kant een werk in de bekende De Ploeg-stijl. Het paneel kwam uiteindelijk terecht bij een eigenaar van een sigarenfabriek. Omdat diens vrouw het werk niet mooi vond, belandde het schilderij in het kolenhok. De dochter des huizes (en huidige eigenaresse) was wel gecharmeerd van het werk, maakte het schoon met groene zeep en hing het op. Het werk heeft er volgens de deksundigen niet al te veel onder geleden. De waarde wordt geschat op 18.000 euro.