nieuws

04 jul 2001, 00:12

“De Noordzijde is een soepzooitje”

De één pleit voor meer terrasjes op de Grote Markt, terwijl de ander meer groen wil zien. George Groote, makelaar en lid van het Grote Markt-forum, vindt juist dat er niks veranderd moet worden aan de Grote Markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Het is een karakteristiek plein zoals we dat al heel lang kennen, daar moet je niks aan veranderen. We moeten de markt intact laten, ook qua omvang,” vindt hij. Wat betreft de omliggende gebouwen heeft hij echter een heel andere mening, een grootscheepse opknapbeurt is hier wel op zijn plaats, vindt Groote. De Noordzijde is de makelaar bijvoorbeeld een doorn in het oog. “De nieuwbouw aan die kant van de markt moet vervangen worden. Zoals het er nu uitziet is het een soepzooitje: de technische kwaliteit van de gebouwen is slecht en bovendien ziet het er niet mooi uit.”
Eigenlijk gaat zijn voorkeur uit naar gedurfde en moderne architectuur. “Maar als ik zie hoe goed het Waagplein het doet,” legt hij uit, “dan vind ik toch dat we aan de Noordzijde voor een voortzetting van die stijl moeten kiezen.” Voor de Oostkant hoeft dat wat betreft Groote niet: “Dat staat los van het Waagplein dus daar is wel plaats voor moderne en gedurfde ontwerpen.”
Groote zegt zeer onder de indruk te zijn van de plannen van Thom van der Goot, directeur van de Stadsschouwburg en de Oosterpoort. In de plannen van Van der Goot verrijst er aan de Oostzijde van de Grote Markt een nieuw cultureel centrum. Groote staat achter het idee maar stelt wel als voorwaarde dat er dan in de nabijheid van de Oostzijde parkeergelegenheid moet komen. “Maar niet onder de Grote Markt”, besluit hij.