nieuws

21 nov 2001, 00:12

De koude muren: theatermonoloog in Prinsentheater op 23 november

In het Prinsentheater is vrijdag 23 november een tweetalige theatermonoloog te zien van en door Mowaffk Al-Sawad, een Irakees-Nederlandse auteur.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

'De koude muren' is een theatermonoloog van de Irakees-Nederlandse auteur en theaterwetenschapper Mowaffk Al-Sawad. De oorspronkelijk in het Arabisch geschreven monoloog, die eigenlijk een lang gedicht is, gaat over vereenzaming en teleurstellingen in het leven. Al-Sawad speelt zelf het enige personage in het stuk: een dichter die, door wanhoop gedreven, tegen een muur – een koude muur –, gaat praten. Door tegen de muur te spreken hoopt hij net zo gevoelloos te worden als die muur. De muur blijkt echter niet doof voor de innerlijke discussie van de dichter. Doordat de monoloog in twee talen wordt opgevoerd – de eveneens in Groningen woonachtige dichter Petra Else Jekel zal de Nederlandse vertaling voordragen – is het stuk voor zowel Arabisch- als Nederlandstalig publiek toegankelijk. De vertaling is gemaakt door de Arabist Jan Tekelenburg en de dichter Tsead Bruinja.
Mowaffk Al-Sawad (Basra, Irak, 1971) publiceerde Arabischtalige gedichten in verschillende internationale Arabische dagbladen; in het Nederlands vertaalde verzen van zijn hand verschenen onder meer in de literaire tijdschriften Noachs Kat, het dagblad Het Nieuwsblad van het Noorden en de straatkrant De Riepe. Hij was redacteur van en publiceerde in de bloemlezing Wereldplaatje – nieuw schrijftalent uit alle windstreken (Passage, 2000) en zet zich in voor de Arabische literatuur en cultuur als organisator bij het Kunstencentrum Groningen en als presentator van het radioprogramma Malomat van het Groningse Oog Radio. Er is van hem een dichtbundel in voorbereiding, Een middag wit als melk, die in februari 2002 bij Uitgeverij Bornmeer te Leeuwarden uit zal komen. Een roman zal niet lang daarna bij Uitgeverij Passage te Groningen verschijnen.
De koude muren een theatermonoloog van Mowaffk Al-Sawad vrijdag 23 november 2001 20.30 uur Prinsentheater Noorderbuitensingel 11 te Groningen telefoon 050 8507143 entree normaal f 11,- of met korting f 8,-