nieuws

15 sep 2010, 15:03

De kogel is door de kerk: Groningen krijgt RegioTram

De provincie Groningen krijgt een RegioTram. Dat betekent dat reizigers uit diverse plaatsen in de provincie in de toekomst met de tram naar de binnenstad van Groningen kunnen, zo maakten de gemeente en provincie Groningen woensdag bekend. Een tram is volgens beide overheden de beste oplossing voor de verkeersdrukte in en om de stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In eerste instantie worden alleen in de stad Groningen twee tramlijnen aangelegd. De tram, die in 2016 moet gaan rijden, rijdt dan onder andere richting het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en diverse buitenwijken.

Vanaf 2020 zal de RegioTram ook, over bestaand spoor, doorrijden naar Hoogezand-Sappemeer. Vijf jaar later zijn ook Zuidhorn, Leek en Eelde met de tram bereikbaar.

Volgens de provincie Groningen zal de RegioTram aanzienlijk meer reizigers trekken dan de trein. Dit omdat de tram in de gemeente Hoogezand-Sappemeer meer haltes krijgt en rechtstreeks doorrijdt naar grote werkgevers in Groningen. De inzet van extra bussen is weliswaar goedkoper, zegt de provincie, maar daardoor neemt de verkeersdrukte rondom Groningen alleen maar verder toe.

De aanleg van de tramlijnen in Groningen start in 2013. Ze zullen dagelijks naar schatting gemiddeld zo’n 50.000 reizigers vervoeren. Ook het hoofdstation van Groningen moet komende jaren geschikt worden gemaakt voor de tram. De aanleg wordt geraamd op 307 miljoen euro.