nieuws

26 jun 2009, 08:08

De Kachel vecht boete rookverbod aan

De twee eigenaren van café De Kachel aan het Schuitendiep in Groningen vechten vrijdag hun veroordeling voor het schenden van het rookverbod aan. Dat gebeurt bij het gerechtshof in Leeuwarden. De rechtbank in Groningen veroordeelde de twee in februari tot een boete van 1200 euro, omdat ze herhaaldelijk het rookverbod hebben overtreden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In mei sprak het hof in Den Bosch café Victoria echter vrij van het schenden van het rookverbod. Volgens dit rechtscollege ontbreekt een deugdelijke wettelijke grondslag voor een rookverbod in cafés zonder personeel. De Hoge Raad moet zich nog over dit oordeel uitspreken.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid zei na de vrijspraak van Victoria in de Tweede Kamer dat hij de regels wil aanpassen al dat nodig is om het algehele rookverbod voor de horeca overeind te houden. Net als een meerderheid in de kamer blijft voor de bewindsman een algemeen rookverbod overeind staan. In zijn ogen bestaat er in de praktijk nu geen onderscheid tussen eenmanszaken en cafés waar wel werknemers achter de tap staan.

Het rookverbod is ingesteld om het personeel dat in de horeca werkt te beschermen tegen rook in hun werkomgeving, omdat die schadelijk voor de gezondheid is.