nieuws

20 feb 2009, 15:03

,,Dan maar een maand vakantie”

Groningse cafés die zich tot nu toe niets aantrokken van het rookverbod, houden de asbakken voorlopig gewoon op tafel. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal kroegen in de Groningse binnenstad. Café De Kachel in deze stad werd vrijdag door de rechter veroordeeld tot een boete van 1200 euro wegens herhaaldelijke overtreding van het rookverbod. Wordt het verbod binnen een jaar opnieuw geschonden, dan moet het café een maand dicht, zo oordeelde de rechtbank.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eigenaar Bert Crum van De Drie Uiltjes slaat de uitspraak van de rechter in de wind, zei hij vrijdag. ,,Of ik de asbakken nu van tafel haal? Natuurlijk niet! Ik zou wel gek zijn.” Zelfs een eventuele sluiting van een maand neemt de ondernemer op de koop toe. ,,Nu hier gerookt mag worden heb ik het veel drukker, dus het zou nog wel uit kunnen ook. Kan ik mooi die maand gebruiken voor een verbouwing of een lange vakantie,” aldus de fervent roker.

Ook in café Der Witz aan de Grote Markt mag komende weken nog worden gerookt. ,,De asbakken blijven op tafel”, aldus eigenaar Bas Berendsen, die de in de periode dat zijn kroeg rookvrij was de omzet fors zag kelderen. Wel heeft de ondernemer besloten een rookruimte in te richten. ,,Ik heb geen keuze. Buiten roken is voor mijn klanten ook geen optie omdat ik van de gemeente geen afdakje mag maken”.

De kans dat er in De Kale Jonker aan het Zuiderdiep binnenkort een rookruimte wordt gebouwd, lijkt uitgesloten. Eigenaar Henk Heukers, die inmiddels drie boetes op zijn deurmat aantrof, weigert zich iets van het rookverbod aan te trekken. ,,Ik strijd door, al kost het me mijn zaak”, reageert hij. ,,Op dit moment is mijn kroeg ook geen dubbeltje meer waard, dus ik heb niets te verliezen.”