nieuws

05 dec 2013, 15:03

Reizigers in Groningen massaal gestrand op station

,,Daar sta je dan, met een koffer vol cadeautjes.'' Gré Elsinga uit het Friese Buitenpost is onderweg naar München om daar, voor het eerst, pakjesavond te vieren met haar drie kleinkinderen. Ze wist nog net de laatste trein naar Groningen te pakken, maar hoe ze nu naar Schiphol moet komen, weet ze niet. ,,Ik vrees dat ik mijn vlucht niet ga halen.''

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Friese grootmoeder is een van de vele honderden reizigers die donderdagmiddag strandden op het centraal station in Groningen, nadat de NS en Arriva hadden besloten het treinverkeer stil te leggen. Voor de informatiebalie staat een lange rij wachtenden; in de stationsrestauratie is nauwelijks nog een plekje te vinden.

Er wordt volop gebeld met vrienden, familie en kennissen in de hoop een lift te kunnen krijgen. Anneke Lenstra uit Grijpskerk hangt net haar telefoon op. Zij heeft mazzel: haar dochter wil haar wel komen halen. Ze wijst op haar volle tassen, die voor haar op de grond staan. ,,Gelukkig maar. Ik had net allemaal lekkers gehaald voor vanavond.”

Zes werknemers van KPN, die met de trein naar Leeuwarden moeten, kijken minder blij. Ze waren juist eerder van hun werk gegaan in de hoop nog net de laatste trein te kunnen pakken. ,,We zaten er zelfs al in. De trein was bomvol. Maar toen werd omgeroepen dat we er weer uit moesten”, zegt Felix Heeger. Hij wijst naar zijn vrouwelijke collega’s. ,,Voor hen is het helemaal sneu. Zij zouden vanavond Sinterklaas vieren. Maar of dat gaat lukken? Ik zou niet weten hoe we in Leeuwarden moeten komen. Misschien duiken we de kroeg maar in.”