nieuws

08 nov 2009, 20:08 door Hans de Preter

D66 na raadsverkiezingen straks grootste partij van Groningen?

Henk Pijlman, Jos Staatsen, Joan Stam: namen van zeer bekende politici uit het recente verleden van Groningen. Het drietal heeft met elkaar gemeen dat ze alle drie afkomstig waren van D66. Nu deze partij landelijk dankzij Alexander Pechtold een come-back gaat maken, zal D66 in Groningen ongetwijfeld ook gigantisch groeien. Misschien wordt D66 in maart zelfs wel de grootste partij in de stad. Want in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl) – geschreven kort na de Europese verkiezingen - schrijft fractielid van D66 in de gemeenteraad, Jetze Luhoff, dat zijn partij na die verkiezingen al 17,5 % van de stemmen had, met een verschil van nog geen tweehonderd stemmen op de PvdA. Nog nooit is het verschil met de PvdA zo klein geweest. PvdA lijsttrekker Frank de Vries zal nog stevig aan de bak moeten om de PvdA in Groningen in beeld te houden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Mocht D66 in maart de grootste partij van Groningen worden, of zelfs maar tweede of derde, dan ligt het voor de hand dat die partij straks ook een of meer wethouders gaat leveren. De vraag is of D66 dan gewoon aanschuift bij het huidige linkse college van GroenLinks, PvdA en SP.

In elk geval lijkt de kans niet groot dat D66 een coalitie gaat maken met CDA en VVD, want dat heeft D66 in het verleden steeds verlies opgeleverd. Maar niets valt uit te sluiten.

In elk geval is het zeer interessant om de weblogs van de Groningse politici de komende tijd extra te volgen. Want hoe denkt D66 bijvoorbeeld over de komst van een tram? En gaat het Groninger Forum gewoon door? En wat zal straks dan eventueel wel het verschil maken met D66 in het college? Of maakt het eigenlijk niets uit of D66 wel of niet mee doet aan een links college, want  radicaal is het huidige college in Groningen nu ook weer niet.

We zullen de blogs in elk geval met extra aandacht volgen, en met name dan die van D66 fractielid Jetze Luhoff.
En dat alles in:  www.dsg.nl