nieuws

21 jan 2002, 00:12

D66: ‘Meer opdrachten voor Groningse kunstenaars’

De fractie van D66 in de Groningse gemeenteraad springt in de bres voor de Groningse kunstenaars. Raadslid Thomas van Dalen vindt het hoog tijd worden om verbeteringen aan te brengen in de opdrachtenmarkt voor beeldend kunstenaars.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

D66 heeft daartoe een initiatievoorstel gemaakt voor een kleinschalig opdrachtenbeleid aan de cultuurinstellingen in de stad en bij de gemeenteraad ingediend. Het voorstel heeft tot doel de opdrachtenmarkt voor beeldend kunstenaars open te breken.
Met het Kleinschalig Opdrachtenbeleid (KOB) wil D66 een van de gaten in het Groninger Cultuurbeleid dichten. Cultuurwoordvoerder van D66 in de gemeenteraad Thomas van Dalen: "Er wordt nagenoeg niets gedaan in deze stad om de opdrachtenmarkt voor beeldend kunstenaars te verbeteren. Ik wil daar ook iets aan doen. Deze dimensie hoort ook in het Stads Groninger Cultuurbeleid thuis."
Het kleinschalig opdrachtenbeleid is een bijzondere subsidieregeling, die een betaalbare eerste ervaring met het opdrachtgeverschap en het cultureel ondernemerschap voor veel partijen mogelijk wil maken. Kunstenaars en opdrachtgevers kunnen gezamenlijk een subsidieaanvraag doen bij heen speciale commissie. Zij maken - gesteld dat zij aan een serie criteria voldoen - kans op een vergoeding van een deel van de kosten van het honorarium van de kunstenaar.