nieuws

02 mrt 2011, 22:10

*D66 grote winnaar in Groningen; *PVV met 3 zetels in Staten; *winst VVD blijft beperkt

D66 is de grote winnaar geworden van de Statenverkiezingen in Groningen. Deze partij gaat van 1 naar 3 zetels.De PvdA is opnieuw de grootste partij en blijft met 12 zetels even groot in Provinciale Staten. Het CDA verliest er 4 en gaat van 9 naar 5. De VVD van Paulien Geerdink boekt er een zetel bij en komt op 6 zetels. Dat was een iets minder

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

grote winst dan waarop ze had gehoopt. De PVV haalde in de provincie Groningen niet meer dan 7,7 % van de stemmen maar komt nu wel voor het eerst in de Groninger Staten, met drie zetels.

Het stemgedrag in de provincie Groningen is dus totaal anders dan in Limburg waar de PVV zelfs de grootste partrij werd met 21 % van de stemmen.

De SP boekt een verlies van 1 zetel maar houdt er in Groningen nog 6 over. GroenLinks blijft steken op 3 zetels, en de ChristenUnie verliest een zetel, maar houdt er 3 over. De Partij voor de Dieren behaalde met 2,1 % van de stemmen 1 zetel in Groningen, en bleef nagenoeg gelijk. De ChristenUnie gaat van 4 naar 3 zetels.
In Groningen zijn 43 Statenzetels te verdelen.

Moorlag 'Onderkoning'

De uitslag betekent dat de PvdA veruit de grootste partij is in de provincie Groningen. Lijsttrekker William Moorlag heeft vanmorgen om tien uur al de eerste besprekingen gevoerd over het vormen van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Moorlag zit in een uiterst aantrekkelijke onderhandelingspositie want hij kan uit diverse combinaties kiezen om een meerderheid te vormen.

Landelijk

Het CDA is alleen in Overijssel nog de grootste partij, de PVV is dat alleen in Limburg. De PvdA wint in Drenthe, Groningen en Friesland. In alle zeven andere provincies is de VVD het grootst.