nieuws

14 nov 2001, 00:12

D66 Groningen vraagt om extra maatregelen tegen kamernood

De fractie van D66 in de gemeenteraad D66 Groningen heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij. Daarin vraagt D66 om maatregelen tegen de Kamernood van studenten. Dat is opmerkelijk omdat het College van B en W – waar D66 ook in is vertegenwoordigd- onlangs nog stelde dat het nog wel een beetje meevalt met de woningnood onder studenten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groninger raadsleden vinden echter dat de oplossing voor het tekort aan kamers voor jongeren het best gevonden kan worden door landelijke maatregelen die het voor particulieren gemakkelijker en aantrekkelijker maak t om kamers te verhuren. Het alleen aanspreken van corporaties vinden zij niet voldoende daar deze slechts een minderheid van de kamerbewoners huisvesten. Het beschikbaar stellen van kantoor- en andere bedrijfsgebouwen vindt D66 Groningen op de lange termijn geen enkel soelaas bieden.
De Groninger gemeenteraadfractie heeft bij de begrotingsbehandeling er op aangedrongen om het moratorium op kamerverhuurbedrijven te heroverwegen. Sinds 1995 geeft de gemeente geen nieuwe vergunningen uit voor kamerverhuurbedrijven (meer dan drie kamers in de verhuur) om controle op de bouwkundige kwaliteit en brandveiligheid van de bestaande bedrijven goed bij de tijd te kunnen brengen. Nu deze herkeuringsoperatie en het daaraan gekoppelde aanschrijfbeleid om tekortkomingen te doen verhelpen, min of meer afgerond is en het tekort aan beschikbare kamers is gestegen wil de Groninger fractie het moratorium heroverwegen. Het college heeft een notitie hieromtrent voor januari volgend jaar toegezegd. Zo wil D66 Groningen op lokaal en landelijk niveau de kamernood onder studenten aanpakken.