nieuws

09 jan 2003, 00:12

D66: 'Gratis huiscontrole voor studenten'

D66 wil dat studenten 'een wapen in handen krijgen tegen huisjesmelkers die slechte woningen verhuren.' Zij stelt voor een meldpunt te openen waar studenten een huiscontrole aan kunnen vragen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

''Op dit moment is het zo dat de gemeente alleen panden controleert waarvoor ze een vergunning als kamerverhuurbedrijf heeft afgegeven'', aldus D66. ''Dat betekent dat huizen waar minder dan vier kamerbewoners wonen, niet worden gecontroleerd. D66 vindt dat een studentenhuis veilig moet zijn, ongeacht het aantal studenten dat erin woont. De krapte op de woningmarkt maakt het op dit moment voor studenten moeilijk om nee te zeggen tegen een kamer die niet aan de wettelijke eisen van bijvoorbeeld brandveiligheid voldoet''.
Volgens D66 moet het niet moeilijk of te duur zijn het gewenst meldpunt op poten te zetten. ''De organisatie die nodig is om een huiscontrole uit te voeren bestaat immers al. De enige extra investering die nodig is, is de promotie van het meldpunt onder studenten. Een regelmatig terugkerende advertentie in de Hanze en de UK is daarvoor voldoende'', verwachten de democraten.