nieuws

05 jun 2009, 10:10

D66 en GroenLinks grote winnaars in Groningen; Wilders in Stad geblokt

Geert Wilders mag dan bijna overal glorieus de verkiezingen hebben gewonnen in Nederland, in de grootste stad van het Noorden, Groningen, kon hij niet echt victorie kraaien. De PVV van Wilders groeide weliswaar ook in Groningen, maar zijn partij bleef hier steken op 8,1 procent. Grote winnaar in studentenstad Groningen is D66 dat is opgeklommen tot derde partij van de stad en gisteren 17, 3 procent van de stemmen behaalde. Groningen blijft nog steeds een PvdA bolwerkje, want deze partij werd met 17,6 % opnieuw de grootste partij. Al kregen de sociaal democraten ook hier een enorme klap, want de PvdA behaalde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2006 nog 29 procent. GroenLinks deed het ook uitstekend in Groningen en kwam met 17,4 % naar voren als tweede partij. Bij de vorige verkiezingen kwam GroenLinks niet verder dan 9,9 procent.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De SP deed het in Groningen ook niet echt geweldig, en kwam uit de bus met 9,8 %. Dat waren bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 nog 21,45 % De VVD deed het evenmin uitstekend: deze partij daalde van 11,8 % bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 naar 9 procent nu.

CDA

Het CDA daalde van 13,3 procent bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 naar 8,9 procent, gisteren.

ChristenUnie

De ChristenUnie deed het redelijk: die boekte lichte winst van 5,4 % in 2006 tot 5,8 procent gisteren.

Dieren

Ook de Partij voor de Dieren deed het redelijk goed in Groningen. Behaalde deze partij in 2006 nog 1,96 procent, gisteren was dat percentage gestegen tot drie procent.

Gemeenteraad

Zouden we de uitslag van gisteren vertalen naar de gemeenteraadsverkiezingen, dan zou de combinatie PvdA, GroenLijnks en SP nog steeds een meerderheid hebben, maar wel een zeer geringe.. Voor Groningen is de grootste verandering dat D66 duidelijk op de deur begint te bonzen en weer helemaal terug lijkt van weggeweest. De tijden van Henk Pijlman en Joan Stam, bekende D66 wethouders uit een nog niet al te grijs verleden, lijken terug te keren.