nieuws

22 okt 2007, 10:10

Cultuur: wereldberoemde hedendaagse componist Philip Glass naar Groningen

De wereldberoemde componist Philip Glass komt naar Groningen. Dit in het kader van het Philip Glass Festival, dat tot en met zaterdag in Groningen wordt gehouden. Er is bij het publiek vele belangstelling voor de concerten die het NNO in het kader van dit festival geeft.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Noord Nederlands Orkest en stichting Prime halen de beroemde Philip Glass voor twee dagen naar Groningen tijdens het Philip Glass Festival. Een unieke kans om recente werken van deze 70-jarige componist live te ervaren. Hoogtepunt van het festival is de Nederlandse première van Glass’ nieuwe avondvullende concertwerk Book of Longing op 23 oktober.

Dit concertwerk, waarin Glass zelf keyboard speelt, is gebaseerd op teksten van Leonard Cohen. Een dag later geeft Glass een recital met highlights uit zijn pianorepertoire. Zaterdag 27 oktober voert het NNO twee Nederlandse premières van werken van Glass (o.a. Concerto Fantasy voor 2 paukenisten en orkest en zijn Achtste symfonie) uit. Deze drie voorstellingen vinden plaats in de grote zaal van de Oosterpoort.

Mystieke vocale muziek uit Tibet, een inspiratiebron voor de boeddhistische Glass, wordt vertolkt in concerten van Tibetaanse topvocalistes. Het effect van Glass’ repetitieve muziek op de elektronische en post-rockmuziek is hoorbaar in ‘The Minimal Connection’: spannende ‘late night’ concerten op verschillende podia in de binnenstad. De legendarische film Koyaanisqatsi is de spil van een niet te versmaden filmprogramma.

Kijk voor meer informatie op www.philipglassfestival.nl