nieuws

24 dec 2001, 00:12

Cultuur wapen tegen armoede in theaterstuk

Een stichting probeert cultuur te gebruiken als wapen tegen armoede. Met name theaterkunst wordt ingezet. ‘’De bedoeling is dat iedereen, welgesteld of onbemiddeld, naar onze voorstellingen kan kijken. Vandaar dat wij soms op ongebruikelijke plekken spelen: in dorps- of buurthuizen, in kerken of zomaar in zalen die wij tot theater omtoveren, om toneel te brengen waar het zelden langskomt,’’ zegt penningmeester A.A. de Vos van Steenwijk van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Zaterdagavond is er een opvoering te zien in de stad Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Met het oog op de toekomst’ gaat over kinderen die in grote armoede opgroeien. Acteurs vertellen verhalen van straatarme kinderen, zoals ze door de Frans-Poolse priester Joseph Wresinski uit hun mond werden opgeschreven. Speciaal voor dit theaterstuk is een samenwerkingsverband in het leven geroepen van professionele theatermakers en mensen met ervaring met armoede. Zo is een van de spelers een ervaringsdeskundige die zelf onder armoede leed.
''Voor de toeschouwer brengt de voorstelling een wereld nabij die niet vaak op zo poëtische en toch heel directe wijze is belicht,'' aldus de stichting. Het programma richt zich op een (jong)volwassen publiek.
Ondanks het onderwerp is de voorstelling zeker niet loodzwaar, benadrukt acteur-scenarioschrijver Laurens Umans. ‘’Mensen gaan niet teneergeslagen weg. De verhalen zijn ontwapenend, zelfs hoopvol. We zijn niet zozeer bezig met geëngageerd toneel, dat klinkt snel ideologisch. Het gaat om de levenservaring. Kinderen blijven dromen van een beter leven. Ze tonen ook ondanks alles veel liefde voor hun ouders.’’
Zaterdagavond 22 december is het stuk te zien in Groningen in buurtcentrum ‘de Karre’.