nieuws

15 mei 2012, 10:10

CU eist betere voorzieningen tentenkamp; illegalen slapen op de grond

De ChristenUnie in Provinciale Staten roept commissaris van de koningin Max van den Berg op zo snel mogelijk wat te doen aan de omstandigheden waaronder zo’n 160 uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren in een tentenkamp in Ter Apel. De asielzoekers, voornamelijk Irakezen, maar ook Somaliërs, enkele Iraniërs en twee mensen uit Azerbeidjan, zeggen niet terug te kunnen naar hun vaderland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de asielzoekers is er te weinig te eten en is het geld op. Ook voldoende drinkwater was dagenlang een probleem, maar op verzoek van het ministerie van Immigratie, Integratie en Asiel heeft het waterbedrijf gisteren watertanks en tappunten bij het tentenkamp geplaatst. Op het terrein staan bijna twintig tenten, groot en klein, waarin de illegalen de nacht doorbrengen. Ze slapen op de grond, gewikkeld in dekens of slaapzakken.

Fractievoorzitter Henk Staghouwer van de ChristenUnie spreekt van ,,onverantwoorde omstandigheden.” ,,Er zijn amper genoeg toiletten, er is geen stromend water en de mensen slapen op de grond onder dekkleden.” Volgens hem is Van den Berg verantwoordelijk voor een humane opvang en moet hij er iets aan doen. De ChristenUnie vindt dat de commissaris van de koningin op korte termijn voor voorzieningen moet zorgen en minister Leers moet oproepen op humane wijze om te gaan met mensen die niet veilig naar het land van herkomst terug kunnen.