nieuws

09 mei 2002, 00:12

Coppi en Bartali herleven in Gironingen

Ter gelegenheid van de start van de Giro d’ Italia op 11 mei in Groningen worden er de meeste uiteenlopende ctiviteiten met een Italiaans tintje georganiseerd. Eén daarvan is het theaterstuk Coppi & Bartali van theatermaker en wielerjournalist Paul Feld, dat tot en met vrijdag 10 mei in het Grand Theater zal worden opgevoerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Coppi & Bartali schetst het levensverhaal van de beroemde Italiaanse wielrenners Fausto Coppi en zijn aartsrivaal Gino Bartali. Coppi begon zijn wielerloopbaan in de ploeg waar Bartali kopman was. Maar al tijdens zijn eerste wedstrijd passeerd Coppi zijn kopman en won de Giro d’Italia. Dit incident zette de toon voor een relatie van achterdocht en argwaan, maar toch ook van respect.
Paul Feld heeft het levensverhaal van de twee wielrenners in een waar wielercircus neergezet. In een ronde piste spelen vier acteurs een vliegend fysiek, muzikaal en beeldend spektakel. De stukken van Feld worden wel journalistiek genoemd. Ook in deze productie is dat het geval. Naast de wielerrivaliteit komen ook de op de achtergrond spelende problemen van het katholieke en fascistische Italië aan bod.