nieuws

24 feb 2011, 09:09

Condoleanceregister geopend voor oud-burgemeester Harm Buiter

De gemeente Groningen heeft in het Stadhuis een condoleanceregister geopend voor oud-burgemeester Harm Buiter. Buiter overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. Hij is 89 jaar geworden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het register kan vandaag en morgen tussen 10.00 en 17.00 uur getekend worden. Ook maandag tussen 10.00 en 13.00 uur kan dat nog.

PvdA'er Buiter was van 1971 tot 1985 burgemeester van Groningen. De econoom stond aan het hoofd van een roemrucht links meerderheidscollege met wethouders als Max van den Berg (nu commissaris van de Koningin in Groningen) en Jacques Wallage, die later ook burgemeester van de stad werd. Buiter was voor deze ‘jonge honden’ een vaderfiguur en hij sprak liefkozend wel over ‘mijn jongens’.

Een van zijn kinderen is de bekende econoom Willem Buiter. Voor hij burgemeester werd, was Buiter secretaris-generaal van het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV).

Burgemeester Rehwinkel van Groningen sprak woensdag over een ,,warm mens en gerespecteerd” bestuurder. ,,Ik koester de herinnering van gesprekken in de afgelopen tijd. Harm Buiter was daarin zeer helder van geest, maar helaas lichamelijk sterk verzwakt.”