nieuws

20 feb 2003, 00:12

Computermodel RUG gebruikt voor bepalen salarissen Manchester United

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) sleutelt mee aan het bepalen van de spelerssalarissen bij Manchester United. Onderzoekers van de RUG ontwikkelden althans een computermodel dat coaches en scouts kunnen gebruiken om tot een optimale teamopstelling te komen, meldt de universiteit dinsdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het model wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuwe salarisopbouw voor spelers van Manchester United. Het computermodel biedt inzicht in tientallen eigenschappen die een goede speler moet hebben. Zijn prestaties en zijn meerwaarde voor het team verschijnen letterlijk in beeld. Zelfs het uiterlijk van een speler kan als eigenschap ingevoerd worden, omdat dat mede de waarde bepaalt. Talentscouts kunnen het model benutten om miskopen te voorkomen.
Wetenschappers van de Faculteit der Economische Wetenschappen aan de RUG presenteren volgende week hun resultaten op een congres over economie, management en sport in Athene.
Tevens is onderzocht wat de resultaten van het ontslag van de coach is op een voetbalteam. Uit statistisch onderzoek komt naar voren dat na zulk ontslag geen schokeffect plaatsvindt, constateren de rekenaars. De universiteit presenteert tevens een model dat moet verklaren hoe succes op de Olympische Zomerspelen tot stand komt. Daarbij wordt gekeken naar factoren als het gemiddelde inkomen in een deelnemend land, het eventuele thuisvoordeel, het politieke systeem en media-aandacht. De exacte wetenschappers benadrukken dat hun model geen spielerei is, zoals dat naar hun zeggen in televisieprogramma’s te zien is, maar is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde methoden. Instanties als het Centraal Planbureau bijvoorbeeld werken met soortgelijke modellen, stellen ze.