nieuws

30 jan 2002, 00:12

Communisten werken aan comeback tegen rechtse trend in

Nu de grote partijen dit jaar sterk lijken te verrechtsen en elkaar proberen te overtreffen in harde taal over drugs en asielzoekers, lijkt het erop dat radicaal linkse geluiden zijn stilgevallen. Maar wie goed luistert hoort ze nog. Zo werken communisten aan een comeback. ‘’Maar dat valt niet mee. Alles wat Fortuyn zegt komt in de krant, wij moeten voor iedere regel knokken’’, erkent secretaris Rob Heusdens van de Groningse afdeling van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De partij probeert in zeven gemeenten raadszetels te behalen. Veelal in het voormalige rode bolwerk Oost-Groningen, maar ook in Enschede en Heiloo. Posters met de leus ‘Stop de privatisering - voor sociale rechtvaardigheid’ rollen deze week van noordelijke persen. De NCPN is onder meer tegen verzelfstandiging van het openbaar vervoer en andere oud-overheidsdiensten. De communisten hopen dat de onrust, zoals in Amsterdam over het GVB en in Groningen over OV-gigant Arriva, rondom trein en bus nieuwe stemmers oplevert. Maar die verzelfstandiging lijkt onomkeerbaar, en de strijd dus gestreden, en ook met het sterke anti-Amerikaanse sentiment van de partij rondom de oorlog in Afghanistan zal de partij vermoedelijk niet veel nieuwe kiezers trekken.
‘’Het gaat ons echter om sociale rechtvaardigheid’’, zegt voorzitter Job Pruyser van de landelijke NCPN, zelf lijstrekker voor de Amsterdamse raad. ‘’We houden vast aan onze principes. En zijn niet bereid ze in de uitverkoop te doen, zoals GroenLinks dat doet’’. Het is onnodig zomaar water bij de wijn te doen om wel zicht op macht te bereiken, benadrukt hij. ‘’Een principiële partij als de SP heeft tenslotte ook een grote aanhang.’’