nieuws

19 nov 2009, 08:08

Communisten Oldambt: anti-Blauwe Stad campagne levert (slechts) twee zetels op

De grote verrassing gisteravond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe fusie-gemeente Oldambt is het feit dat de communisten twee zetels in de wacht hebben gesleept. Dat betekent dat de lange traditie van communisme in oost-Groningen niet verloren gaat en dat er nog minstens vier jaar communisten in de Nederlandse (gemeenteraads-) politiek actief zijn. Maar eigenlijk kun je er ook anders tegenaan kijken. Want jarenlange oppositie tegen de aanleg van de Blauwe Stad heeft, ondanks de moeilijke fase waarin dit project momenteel verkeert,niet meer dan twee zetels opgeleverd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat is niet weinig, maar toch ook niet echt veel voor een partij die onder leiding van Engel Modderman consequent tegen de aanleg van Blauwe Stad is geweest. De partij die zich het hardst heeft ingezet voor Blauwe Stad, de Partij van de Arbeid, is met zeven van de 21 zetels als grootste uit de bus gekomen.


De PvdA-ers kregen in de voorlopige uitslag van gisteravond 23,5 procent van de stemmen. Het CDA is in Oldambt de op één na grootste partij geworden met 15,9 procent van de stemmen. Daarna volgen de VVD (11,9 procent), de SP (10 procent), GroenLinks (8,4 procent), D66 (7,8 procent), de ChristenUnie (5 procent) en de lokale partijen Partij van het Noorden (3,3 procent) en Oldambt Actief (2,9 procent).


De communistische partij VCP krijgt dus twee zetels in de gemeenteraad. Oost-Groningen is de enige plek in Nederland waar nog communisten in de raad zitten. Maar met twee van de 21 zetels zijn de communisten vermoedelijk toch niet van grote betekenis in de oost-Groninger politiek.