nieuws

11 mrt 2002, 00:12

Communisten halen zetels ondanks hausse lokalen

In de Groningse gemeente Reiderland blijkt de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) de grootste partij. De communisten maken met dit resultaat een lange neus tegen de hausse aan lokalen die de gemeenteraadsverkiezingen 2002 domineerden en elders de zittende partijen kwellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de kleine gemeente stemden 3383 mensen. 1150 daarvan werden uitgebracht op de NCPN. Ter vergelijking; 832 gingen naar de PvdA, die twee van de vijf zetels verloor. De communisten behouden de vijf zetels die ze hadden. ‘’We zijn blij met dit resultaat’’, vat raadslid Emo Bulten het heersende gevoel samen. ‘’De mensen geven daarmee toch blijk van vertrouwen. Juist gezien de komst van de nieuwelingen’’. Nu kan de soms emotionele stoelendans voor de vorming van een nieuw college beginnen. ‘’We gaan snel in overleg. Bij onze ledenvergadering kunnen mensen hun voorkeur voor een nieuw college uitspreken. Het worden ongetwijfeld spannende weken’’, verwacht Bulten.
In Groningen-stad wisten GroenLinks en de SP te winnen en verloor de PvdA dramatisch. De NCPN was in de aanloop naar 6 maart verscholen door de ontwikkelingen rondom de neergang van de PvdA. ‘’Het is jammer dat we er niet bij zijn’’, zegt secretaris Rob Heusdens van de stadse NCPN. De kiesdrempel was in zijn gemeente een stuk te hoog om een zetel te halen. Er waren desondanks bijna 900 NCPN-stemmers. Dat betekende percentagewijze bijna een verdubbeling met de vorige verkiezingen. ‘’We zijn niet ontevreden. Het zat er gewoon nog niet in. Het is een kwestie van onder meer media-aandacht zien te krijgen. Daar gaan we meer aan doen.’’ Binnenkort is daarvoor een nieuwe kans; bij de landelijke verkiezingen. Binnenkort wordt over NCPN-deelname besloten.