nieuws

29 jan 2003, 00:12

Communisten en Noordelijke isolationisten gaan voor Groningse Staten

Vier nieuwe partijen hebben zich opgegeven als kandidaat voor de Groningse statenverkiezingen. De Christenunie en de Lijst Pim Fortuyn (LPF) proberen na hun landelijke zetels nu ook zetels in de Groningse Provinciale Staten te verwerven. Twee partijen die niet in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd is de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) en de Partij van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het roemruchte rode verleden waren de communisten met de toenmalige CPN sterk vertegenwoordigd. In 1970 veroverden ze 14 procent van de stemmen voor de Provinciale Staten van Groningen. De huidige partij van de opvolgers van de legendarische Groningse communistenleider Fré Meis werd in 1992 opgericht en is nog immer ‘anti-kapitalistisch’. Ze baseert zich op het marxisme-leninisme, de door communisten als wetenschappelijk beschouwde wereldbeschouwing die wetmatigheden in de economie en in het bijzonder de productieverhoudingen ziet.
De Partij van het Noorden doet voor het eerst mee aan de Provinciale Staten-verkiezingen. Eén van de meest opvallende wensen van de nieuwe partij is dat Groningen samen met Friesland een Drenthe een onafhankelijk landsdeel vormt. Dat zou ook een eigen bestuur moeten krijgen. De partij hoopt minimaal één zetel in Provinciale Staten te gaan veroveren.