nieuws

26 apr 2011, 15:03

Commissie Terlouw: 'Ga door met Groninger Forum'

De bouw van het Groninger Forum aan de oostzijde van de Grote Markt moet vooral doorgaan. Dat is de voornaamste conclusie van een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van D66-coryfee Jan Terlouw.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Terlouw was gevraagd de plannen voor het nieuwbouwproject onder de loep te nemen en aanbevelingen voor aanpassingen te doen. De commissie werd in het leven geroepen nadat Provinciale Staten van Groningen 35 miljoen euro subsidie voor het plan hadden ingetrokken. Het 190 miljoen euro kostende plan kwam hierdoor op losse schroeven te staan. Dat leidde tot een fikse aanvaring tussen gemeente en provincie Groningen.

Een commerciële invulling, zoals Provinciale Staten die graag hadden gezien, is volgens Terlouw geen goede keuze. Met de beoogde culturele doelstelling is weinig mis, concludeert de commissie.

Om Provinciale Staten alsnog zover te krijgen een miljoenensubsidie te verstrekken, is het volgens de commissie nodig de inhoud en de voordelen van het concept veel overtuigender aan de provincie te presenteren. Wel adviseert de commissie te kijken naar de mogelijkheden van onder andere wisselende tentoonstellingen of een Newseum in het Forum, met exposities rond actuele gebeurtenissen.

In de commissie zaten naast Terlouw ook Jan Willem Sieburg, voormalig zakelijk directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam en Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Ze moesten voor 30 april een advies geven over nieuwe invulling van het Forum dat tot nu toe al 70 miljoen euro heeft gekost.