nieuws

31 okt 2013, 09:09

Commissie: 950 miljoen voor veilig maken aardbevingsgebied

Om het aardbevingsgebied in Noord-oost Groningen veilig en aantrekkelijk te maken is volgens de commissie-Meijer 950 miljoen euro nodig. Dat meldt het Dagblad van het Noorden donderdag. Het rapport van de commissie, dat nu dus deels is uitgelekt, wordt morgen gepresenteerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De commissie, die in ingesteld op initiatief van de provincie Groningen, vindt dat het gebied moet worden behoed voor meer en zwaardere aardbevingen als gevolg van gaswinning. Volgens de commissie moet minister Henk Kamp met een compensatie komen voor waardedaling van woningen in het gebied. Ook moeten er in de regio op grote schaal preventieve bouwkundige maatregelen komen die schade aan woningen moeten voorkomen. Bovendien moeten alle leefbaarheidplannen voor Noordoost-Groningen op kosten van het Rijk worden uitgevoerd.

De commissie stelt verder voor dat ieder huishouden 4000 euro krijgt om de woning energiezuinig te maken. Er is in het rapport ook aandacht voor bewoners die willen verhuizen maar hun huis niet verkocht krijgen.