nieuws

08 apr 2009, 10:10 door Hans de Preter

Commentaar: Vertrek Calon groot verlies voor Groningen - ook vanwege brisante dossiers

Het vertrek van Marc Calon als PvdA-gedeputeerde is om twee redenen een groot verlies voor de Groningse politiek. Enerzijds omdat Calon (50) zich in tien jaar tijd ontwikkelde tot de goudvink van de Noordelijke politiek. Dankzij zijn tomeloze inzet, talent, ambitie, zijn grote bek maar ook zijn oprechte sociaal democratische bezieling ontwikkelde hij zich tot een zeer gerespecteerd bestuurder, en als lijsttrekker van de PvdA tot de belangrijkste politicus van Groningen. Calon hoort in het rijtje talentvolle Groningse politici, zoals Ypke Gietema, Gerard Beukema of Willem Smink of VVD-ers als Johan Remkes en Jan Kamminga.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit gezegd zijnde moeten we ook constateren dat zijn vertrek toch te vroeg komt. Twee jaar geleden liet hij zich herkiezen voor een periode van vier jaar, net zoals CDA lijsttrekker Henk Bleker overigens, die nu ook midden in de rit naar Radio Noord vertrekt.

Nu zijn politici ook maar gewone mensen en hebben zij net zoals iedereen met een betaalde baan het volste recht om eens van baan te veranderen. Bovendien is het zo dat Calon keihard voor Groningen heeft gewerkt en voortdurend met zijn vak bezig was, tot in zijn vakantie toe en bij nacht en ontij. Daarbij stak hij vaak zijn nek uit en nam hij als oprecht sociaal democraat soms besluiten waarvan hij meende dat ze in het belang zijn van de economie en de toekomst van Groningen, maar waarmee hij zich misschien niet onmiddellijk populair maakte bij zijn eigen achterban. Je kunt van Marc Calon zeggen wat je wilt, maar een populist is hij allerminst, eerder een ras-bestuurder die op zijn manier knokt voor de belangen van mensen die het minder goed hebben.


Maar toch: Calon heeft zich tot een soort kapitein ontwikkeld die het Groningse schip ambitieus naar woelige baren stuurde en daar vervolgens knap doorheen manoeuvreerde. En nu vertrekt die kapitein. Dat is vervelend, omdat een aantal dossiers tamelijk brisant is. Neem Blauwe Stad, het project in oost-Groningen dat ambitieus is opgezet om rijke inwoners uit de Randstad naar Groningen te lokken. Alleen komen die rijke Randstedelingen niet. ‘Meerstad’ is een ander super-ambitieus project dat zich niet richt op rijke Randstedelingen maar op mensen rond Groningen die een leuke koopwoning wensen. Ook dat stagneert. En de opknapbeurt van Delfzijl is ook behoorlijk in gang gezet, maar ook nog steeds niet afgerond.


Het vertrek van Calon komt dus te vroeg. Dat is enerzijds een groot compliment, Calon een man is met grote verdiensten voor Groningen, die veel zaken in gang zette. Maar anderzijds is dat vertrek spijtig omdat er nu zeer veel kennis verdwijnt. Al zou dat verdwijnen van dossierkennis ook over twee jaar nog hebben gespeeld als Calon zijn laatste periode wel zou hebben afgemaakt.


Het zal in elk geval niet eenvoudig zijn een opvolger te vinden van hetzelfde kaliber als Marc Calon. Het is overigens wel onzin om te denken dat dergelijke politici alleen maar bij PvdA, CDA of ChristenUnie zouden zijn te vinden. Nu twee beleidsbepalende politici het schip hebben verlaten is het misschien goed om te kijken of er bij andere partijen , zoals VVD, niet ook nieuw bestuurlijk talent te vinden is.


Met nog grotere gevolgen van de Kredietcrisis in het verschiet kan het geen kwaad om eens te kijken of er een college van GS kan komen met nog bredere steun in Provinciale Staten van Groningen.