nieuws

26 jan 2012, 11:11 door Hans de Preter

Commentaar: Tweede Bataviastad bij Zuidbroek slecht voor Groningen

De provincie Groningen krijgt er een attractie van nationale betekenis bij: een tweede Batavia-stad bij Zuidbroek en Hoogezand-Sappemeer. In winkeltjes in oud-Hollandse stijl kan men er straks de fraaiste merk-kleding kopen voor een prikkie. Voor de stad Groningen is de komst van zo’n outlet centrum echter geen goede zaak, en het feit dat het provinciebestuur dit wil toestaan is volstrekt in strijd met het beleid om de historische Groningse binnenstad ook economisch op de been te houden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zoals vandaag is te lezen in o.m. het Dagblad van het Noorden, heeft een groep mode- en vastgoedondernemers gisteren Provinciale Staten verzocht zo snel mogelijk medewerking te verlenen aan de bouw van een noordelijk outletcentrum à la Batavia Stad bij Zuidbroek. De initiatiefnemers willen dertig miljoen euro investeren in zo’n nagemaakt oud-Hollands vestingstadje. Er zouden 220 winkels moeten komen.


Provinciale Staten van Groningen waren aanvankelijk erg sceptisch. Maar de ondernemers hebben laten weten dat zo’n Tweede Bataviastad jaarlijks zeshonderd banen zal opleveren.
Provinciale Staten hebben zich laten overtuigen: een meerderheid is nu overtuigd geraakt van de voordelen van het plan voor de Groningse economie.


Maar voor de binnenstad van Groningen is dit slecht nieuws. Er wordt al tientallen jaren als beleid gevoerd dat Groningen ook een in economisch opzicht levendige binnenstad moet hebben. Wanneer er bij Zuidbroek een soort Bataviastad komt, dan wordt dat een geduchte concurrent voor de Groninger binnenstad.


En dat terwijl de provincie Groningen net 35 miljoen heeft toegekend aan het Groninger Forum. Dat Forum heeft onder meer ten doel de levendigheid in – en aantrekkingkracht van de binnenstad te bevorderen. En ook de oostzijde van de Grote Markt wordt nu voor tientallen miljoenen, deels in oude stijl, hersteld. Die investeringen moeten er toe leiden dat de Groningse binnenstad een prettige omgeving blijft om recreatief te winkelen.


Nu kan men zeggen: is het de taak van de overheid om werkgelegenheid in de binnenstad te beschermen? Kunnen we dit niet beter aan de vrije markt overlaten? Wie die vraag positief beantwoordt moet wel consequent zijn, en accepteren dat de binnenstad van Groningen zich in dat geval zal ontwikkelen tot een ten dode opgeschreven spookstad, en dat de consument niet meer naar speciaalzaken in de binnenstad gaat, maar naar weidewinkels aan de rand van de gemeente, langs de snelwegen.


Wie vindt dat de Groningse binnenstad ook in economisch opzicht levendig moet blijven, met winkels, kantoren en instellingen, kan niet ook tegelijkertijd voorstander zijn van de komst van een tweede Bataviastad bij Hoogezand, en van de komst van een grote sportwinkel van Telstar Sports & Fashion in het pand van Van der Molen, zoals onlangs door de Groningse gemeenteraad werd toegestaan.


Bataviastad en Telstar naar Groningen: prima, allemaal.  Maar dan ook niet miauwen wanneer de Groninger binnenstad op termijn in verval raakt.