nieuws

11 dec 2011, 13:01 door Hans de Preter

Commentaar: Tjonge, jonge: wat wordt Groningen toch mooi!

Bent u al op bezoek geweest in het nieuwe informatiecentrum van de VVV op de Grote Markt? En bent u al een kijkje gaan nemen aan het Damsterdiep bij de nieuwe parkeergarage? Dat zou u snel moeten doen. Toen wij er geweest waren kwamen we tot een verrassende conclusie: er gebeuren op het gebied van architectuur weer mooie dingen in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zoals een nieuwe uitgang van de parkeergarage aan het Damsterdiep, aan het begin van de Nieuweweg. Een klein, glazen gebouwtje, zeer stijlvol en een beetje chic ontworpen. Dankzij dit ene gebouwtje krijgt de Nieuweweg in een keer een totaal ander karakter: ook chiquer en stijlvoller, haast een straatje uit Maastricht.

En ook het plein aan het Damsterdiep tegenover het in aanbouw zijnde nieuwe hoofdkantoor van Nijestee zou wel eens een aanwinst kunnen worden. Het is in elk geval een tamelijk spectaculair ontwerp van het Goningse architectenbureau Onix.

En toen wij een kijkje namen in het nieuwe VVV Informatiecentrum op de Gote Markt stortten wij ons direct op de computer die in 3d impressies geeft van hoe het nieuwe Groninger Forum er uit komt te zien. Eerlijk gezegd vonden we dat dat Foum best een heel mooi gebouw zou kunnen worden.

Helemaal los van de vraag of het allemaal uit kan, en of er niet te veel wind omheen gaat waaien en of de invulling wel aantrekkelijk genoeg wordt om een groot publiek aan te trekken: het ontwerp en het Forum zien er aantrekkelijk uit.

Er is erg veel kritiek geweest op de nieuwe bouwprojecten in Groningen. En een deel van de bezwaren is mogelijk ook terecht. Maar over smaak valt niet te twisten en er zijn in Groningen ook nog mensen die het wel mooi vinden wat er gebeurt. Los dus – nogmaals – van de vraag of het allemaal uit kan of niet, en of het het beoogde effect bereikt.

Wat het Groninger Forum betreft moet de toekomst uitwijzen of het allemaal zo mooi wordt als op de 3 d presentatie is te zien. Maar aan de Nieuweweg valt nu al te zien dat sommige nieuw bouw wel degelijk een aanwinst kan zijn voor de binnenstad. De uitgang van de parkeergarage is echt een aanwinst voor de binnenstad, zoals ook enkele ter plaatse aanwezige ondernemers uit die straat lieten weten. ‘Mooi gebouw!’, zeiden ze, ook al hebben zij de afgelopen vijf jaar wurgend veel last gehad van alle nieuwbouw.

Misschien zal de nieuwbouw van het kantoor van Nijestee te fors blijken te zijn voor dit deel van het Damsterdiep, maar zoals de bouw zich nu ontwikkelt zou het allemaal ook nog best wel eens mee kunnen vallen.

Er is de laatste tijd zo veel kritiek geweest op nieuwbouwplannen in Groningen, dat je bijna niet meer durft te zeggen dat er misschien ook goede dingen gebeuren of dat iets toch mooier blijkt te worden dan gevreesd. En misschien vergissen wij ons, want alles blijft een kwestie van smaak. Maar als iets mooier uitpakt dan gevreesd, dan mag dat dunkt ons ook wel eens gezegd worden.

Maar: oordeelt u zelf: we kunnen u een wandelingetje door de binnenstad van Groningen weer van harte aanbevelen.