Nieuws

Commentaar: Tijd rijp voor fusie RTV Noord en Dagblad van het Noorden?

Wordt het niet eens tijd om serieus na te gaan denken over een fusie tussen het Dagblad van het Noorden en RTV Noord? Deze vraag stellen alleen al lijkt op vloeken in de kerk. Immers: beide nieuwsorganisaties zijn geduchte concurrenten van elkaar en juist deze concurrentie leidt tot een florerende journalistieke cultuur in Groningen. Hoe zouden deze twee rivalen, die elkaar soms op het scherp van de snede beconcurreren, ooit met elkaar kunnen gaan fuseren?


Leestijd: 2 minuten

Toch zijn er redenen om in elk geval de vraag aan de orde te stellen. Dat doet vanmiddag waarschijnlijk ook burgemeester Jacques Wallage van Groningen tijdens een bijeenkomst van de Noorder Pers Sociëteit, waar hij spreekt over de situatie van de noordelijke media.

In elk geval is het zo dat het gaat om twee grote nieuwsorganisaties die het niet gemakkelijk hebben. Het Dagblad van het Noorden heeft het afgelopen jaar vierduizend abonnees verloren, en dat is al het zoveelste jaar dat de krant abonnees verliest. Het lijkt daarbij op een tamelijk autonoom verlies: hoe goed je de krant ook maakt, en welke formule je ook kiest: de krant als medium heeft felle concurrentie gekregen van televisie en internet en het is dan in veel huishoudens geen noodzaak meer om een abonnement te nemen.

RTV Noord gaat het ogenschijnlijk nog steeds voor de wind. Maar het bedrijf kan zich bij lange na niet bedruipen met advertentie-inkomsten en krijgt jaarlijks een fikse financiële steun van de provincie Groningen. Daar valt best veel voor te zeggen, zeker wanneer je ziet hoe belangrijk die omroep is voorde Groningse cultuur. Die steun van de provincie is dan ook goed besteed. Maar probleem is wel dat RTV Noord niet alleen subsidie krijgt, maar ook commercieel actief is en veel reclame-inkomsten verwerft. Dat lijkt op eten van twee walletjes en op die manier is het voor het Dagblad van het Noorden wel lastig concurreren.

Voor Groningen is het in elk geval van zeer groot belang dat er een, ook in economisch opzicht, zeer levenskrachtige nieuwsorganisatie over blijft. Voor de lokale democratie heb je journalisten nodig die raadsvergaderingen bijwonen tot in de kleinste gemeenten in de provincie Groningen.

Het Dagblad van het Noorden kan dat op den duur mogelijk niet in z’n eentje blijven trekken. Maar RTV Noord kan dat in de toekomst ook niet tot in lengte van jaren zelfstandig blijven waarmaken.
Bij het Dagblad van het Noorden had men een jaar of tien , vijftien jaar geleden al moeten kiezen voor commerciële televisie. Want ook in het buitenland kun je zien dat krantenbedrijven vooral floreren wanneer er combinaties te maken zijn met een massamedium als televisie. Bij het Dagblad had men de kabelkrant NieuwsTV langzaam in die richting kunnen omvormen, en het is een gemiste kans dat men dat niet heeft gedaan.

Toch: een fusie tussen beide organisaties ligt op dit moment ook nog niet voor de hand. Het Commissariaat voor de Media zou dat mogelijk blokkeren, omdat er dan te weinig concurrentie zou overblijven in Groningen. Maar de huidige situatie, waarin twee gezonde en gewaardeerde bedrijven elkaar langzaam maar zeker door felle onderlinge concurrentie verzwakken, en een derde partij er straks met de buit vandoor gaat, is ook niet ideaal, ook niet voor de Groningse economie.

Het zou voor beide partijen daarom goed zijn wanneer het onderwerp in elk geval gewoon uit de taboesfeer getrokken zou kunnen worden. Zodat er op nuchtere en zakelijke wijze nagedacht kan worden over een ook voor de langere termijn zeer levensvatbare Groningse regionale nieuwsorganisatie.