nieuws

05 feb 2014, 10:10

Commentaar: RTV Noord, Nu.nl en de hitserigheid rond aardbevingsnieuws

Duizenden mensen kregen gisteravond op hun mobiele telefoon de mededeling: ‘Breaking News: aardbeving in Noord-Groningen’. Het betrof een melding van RTV Noord die via sociale media had begrepen dat mensen een knal hadden gehoord of om andere redenen dachten dat er een aardbeving was.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat zou het begin worden van een korte maar hevige media-hype. Want even later meldde RTV Noord niet alleen dat er waarnemingen waren van een aardbeving, nee: er was zelfs sprake van een GROTE aardbeving in Noord-Groningen.

 

Dat bericht werd klakkeloos overgenomen door nu.nl, dat geen moeite neemt om berichten te checken, maar dat er nog wel braaf bij zet waar het nieuws vandaan komt. Even later stond er ook een bericht op De Telegraaf.nl.  Daar had men zelfs een inwoner van Loppersum telefonisch gesproken, die zei dat hij nét zijn huis had laten opknappen. Maar door de beving van gisteren was er alweer een nieuw gat in zijn muur ontstaan, waar hij "zo maar zijn hand dwars doorheen kon steken !"

 

 

Ondertussen kwam er via Twitter ook kritiek op het KNMI. Waarom ze maar steeds niet meldden wat nu de kracht was van de aardbeving. Maar daar bleek men druk aan het speuren, want er waren helemaal geen registraties van een beving, ook niet door een Duits meteorologisch instituut.

 

Het lijkt nu dat er sprake was van een explosie in de lucht boven Ameland, waarbij niet duidelijk is wat dat heeft veroorzaakt.

 

Gelukkig maar: dat scheelt weer veel schade in noord-Groningen. Maar de les van gisteravond is dat ook RTV Noord een beetje moet oppassen dat het zich niet laat meeslepen in haar enthousiasme voor de nieuwe media. Het is sexy hoor, dat je een breaking news kunt uitsturen, heel leuk allemaal. Maar doe het wel met mate, svp. Mensen in noord-Groningen zijn zo al angstig genoeg.