nieuws

22 feb 2009, 22:10 door Hans de Preter

Commentaar: En zo knutselen we de nieuwe burgemeester voor Groningen in elkaar

Men neme: een teentje Wallage, een snufje Ouwerkerk en een vleugje Buiter, et voila… we hebben een nieuwe burgemeester van Groningen! Groningen is hard bezig een nieuwe burgemeester te zoeken, maar wat de ingrediënten voor zo’n nieuwe burgemeester moeten zijn, ligt voor de hand. Groningen heeft namelijk drie burgemeesters gehad die alle drie weliswaar niet perfect waren, maar die stuk voor stuk markant waren en eigenschappen hadden die uitstekend passen bij Groningen. Het enige dat de gemeenteraad hoeft te doen is de man of vrouw te vinden die deze eigenschappen combineert.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vertrekkende burgemeester Jacques Wallage had de zaken de afgelopen tien jaar uitstekend op orde. Hij zorgde voor stabiliteit bij een links college van B en W van Groningen, dat de stad aanmerkelijk efficiënter blijkt te besturen dan werd gevreesd toen dit college aantrad. Zeker op het terrein van openbare orde en veiligheid heeft Wallage geen fouten gemaakt.

Een andere eigenschap van Wallage is het feit dat hij vaak uitstekend het woord kan voeren bij politiek beladen of emotioneel geladen onderwerpen. Wallage is een denker met een wat filosofische inslag die, zeker op moeilijke momenten, precies de juiste snaar weet te raken.

Een van zijn voorgangers Hans Ouwerkerk had het lastiger op het terrein van de openbare orde. Maar Ouwerkerk was wel wat gemakkelijker in de persoonlijke omgang. Waar Jacques Wallage zich tijdens recepties, wellicht door een vorm van verlegenheid, wat minder makkelijk geeft en minder snel contacten legt, slaagde Ouwerkerk er in om het Groningse bedrijfsleven dankzij persoonlijke charme voor zich te winnen. Ideologisch is er vermoedelijk amper verschil tussen beide PvdA-ers in hun relatie met het bedrijfsleven, maar Wallage wekte toch meer de indruk er vooral voor de sociaal zwakkeren te willen zijn. Ouwerkerk leek wat meer belangstelling te hebben voor Groningse ondernemers. Niet onbelangrijk in deze moeilijker tijden.

Harm Buiter was een ogenschijnlijk wat bottere, robuustere burgemeester, soms nogal kort voor de kop. Maar hij had politiek overwicht en gezag in de gemeenteraad en hij zorgde er voor dat het jonge politiek talent van wethouders als Max van den Berg, Jacques Wallage en Ypke Gietema Groningen landelijk en zelfs internationaal op de kaart kon zetten.


De Groningse gemeenteraad heeft vorige week een profielschets gemaakt voor een nieuwe burgemeester. Daarin staat: ’De nieuwe burgemeester van Groningen moet een ervaren bestuurder, een ambassadeur voor Groningen en een bruggenbouwer zijn die boven de partijen staat. Ook moet hij of zij affiniteit hebben met het Noorden. “

Maar het is misschien gemakkelijker om te zeggen dat Groningen een man of vrouw zoekt die wat eigenschappen van Wallage, Ouwerkerk en Buiter combineert. Dan weten we zeker dat Groningse wethouders, onder het wakend en toeziend oog van een ervaren bestuurder die zorgt voor rust in de tent, de stad even ambitieus verder kunnen ontwikkelen en landelijk profileren als de afgelopen decennia is gebeurd.