nieuws

25 okt 2012, 21:09 door Hans de Preter

COMMENTAAR: Niet Dig Istha maar bredere coalitie kan PvdA zuurstof geven

Politiek Groningen heeft een klap te verwerken gekregen die zijn weerga niet kent. Het rapport van Jacques Tichelaar is als een bom afgegaan, een explosie waarvan de geluidsgolven nog steeds door de lucht trillen. Het rapport schetst een volstrekt desolaat beeld van de sfeer in Groningens grootste politieke partij. Dat het zo erg was, dat had lang niet iedereen gedacht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de verslaggeving op het NOS journaal werd de Groningse situatie donderdagavond meteen vergeleken met die in andere steden, zoals Roermond. Maar als uit het rapport Tichelaar één ding blijkt dan is het wel dat de situatie in Groningen zeker niet valt te vergelijken met die in Roermond. Er was in Groningen geen sprake van corruptie of onroerend goed fraude.


Het is niet terecht om de afgetreden politici in Groningen met dergelijke zaken in verband te brengen, hoeveel  andere zaken hen  terecht wel verweten kunnen worden. Er is ook geen reden om de PvdA politici met pek en veren te besmeren, op een kar te zetten en door de stad te gaan rijden. Hoe negatief dat rapport ook oordeelt over die politici: er zijn ook wel zaken die wel goed zijn gegaan.


Wel zijn die politici mede verantwoordelijk voor de volstrekt verziekte en verkrampte sfeer die er is ontstaan, een sfeer waarin een Jonge Socialist die kritiek had, voor NSB-er werd uitgemaakt.  Dat zo’n Stalinistisch klimaat kon ontstaan is te danken aan het feit dat de PvdA krampachtig heeft vast gehouden aan ‘een linkse meerderheid’. Dat is een erfenis uit de jaren zeventig die er voor zorgde dat Groningen werd bestuurd met maar enkele zetels meerderheid in de gemeenteraad. Dat leidde tot een strenge discipline waarbij raadsleden zich voortdurend koest moesten houden. In de praktijk zorgde die linkse meerderheid tot kadaverdiscipline. Met die meerderheid konden zaken worden bereikt zoals het Groninger Forum of het Groninger Museum, maar wat is er in essentie zo ‘links’ aan die projecten ?


Daarom is het letterlijk een verademing dat er nu een college in de maak is met een zeer ruime meerderheid in de gemeenteraad. Omdat die coalitie niet afhankelijk zal zijn van een meerderheid van slechts enkele stemmen zal dat er toe leiden dat raadsleden zich individueel weer kunnen profileren. Lef en creativiteit bij raadsleden zullen daardoor veel meer ruimte krijgen. Vast en zeker zal zich op termijn ook bij de PvdA daardoor een nieuwe lichting talentvolle bestuurders kunnen ontwikkelen. Het is dus vooral het aanzienlijk bredere college zijn dat zal zorgen voor lucht en zuurstof bij de Partij van de Arbeid.