nieuws

21 sep 2008, 21:09 door Hans de Preter

COMMENTAAR: ‘Nee’ tegen parkeergarage Grote Markt is dogma en verbod op nadenken

Even leek er in Groningen een nieuwe discussie los te kunnen barsten over een parkeergarage onder de Grote Markt. Wethouder Jaap Dijkstra van economische zaken liet vorige week weten zo’n garage onder voorwaarden best bespreekbaar te vinden. Maar voordat ook maar iemand er op kon reageren liet het college van B en W vorige week weten dat een parkeergarage onder de Grote Markt niet bespreekbaar is. Punt Uit. Maar dit ‘neen’ van het college van B en W mag dan consequent zijn en duidelijkheid scheppen, het is ook een voorbeeld van dogmatisch denken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het huidige college van B en W is een links college maar het maakt de denkfout dat het handhaven van een verbod op de bouw van een parkeergarage onder de Grote Markt links zou zijn. Niet dat een parkeergarage koste wat kost wel gebouwd zou moeten worden onder de Grote Markt, maar wat is er op tegen om tenminste onderzoeken of er misschien toch voordelen aan zitten aan zo’n garage , voor de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad?

Waar het om gaat is dat er gewoon een zakelijke afweging moet kunnen komen van de voor- en nadelen van een parkeergarage onder de Grote Markt, aan welke zijde dan ook, en als aanvulling op de beperkte garage onder het Groninger Forum. Het moet namelijk niet zo zijn dat er in Groningen een begrip volstrekt taboe wordt verklaard namelijk het begrip ‘parkeergarage Grote Markt’.

Dat taboe is ontstaan nadat de bevolking zich in een referendum uitsprak tegen een garage onder de Grote Markt oostzijde. Welnu: de uitslag van dat referendum is gerespecteerd en dat plan is de prullenbak in gegaan. Maar dat wil toch niet zeggen dat er tot het einde der tijden niet meer over een alternatieve garage onder de Grote Markt nagedacht zou mogen worden?

Er is in elk geval niets links aan om tegen een garage te zijn. Het huidige college heeft laten zien zeer milieubewust te zijn en streeft er naar om Groningen tot meest duurzame stad van Nederland te maken. Daar straalt tenminste ambitie uit. Ook werkt wethouder Karin Dekker van GroenLinks hard aan de komst van een regiotram. En tenslotte worden er mede dankzij de SP tal van maatregelen genomen voor de minima. Dat zijn zaken waar dit college haar identiteit terecht aan kan ontlenen en prat op kan gaan. Maar met een constant ‘nee’ tegen een parkeergarage wordt de duurzaamheid van de stad echt niet bevorderd: want of je je auto nu in de Ebbingestraat, Kwinkenplein of onder de Grote Markt neerzet: voor het milieu maakt dat echt niets uit.


Het wordt tijd dat de beladenheid rond het onderwerp ‘parkeergarage Grote Markt’ verdwijnt en dat nuchterheid en zakelijke afwegingen het winnen van loze symboolpolitiek. De aanleg van een garage onder de Grote Markt moet – onder voorwaarden – bespreekbaar zijn. Daar had wethouder Jaap Dijkstra (PvdA) dus helemaal gelijk in.