nieuws

28 feb 2011, 09:09 door Hans de Preter

COMMENTAAR: Liefde ligt op de loer tussen PvdA en VVD in Groningen

Met nog enkele dagen te gaan lijkt het er op alsof de PvdA in Groningen na de verkiezingen straks toch weer als grootste partij uit de bus gaat komen. De PvdA heeft momenteel 12 zetels in de Staten van Groningen en volgens de meest recente opiniepeiling van marketingbureau Aha zouden dat er na woensdag misschien zelfs wel 13 kunnen worden. Ook de VVD staat op winst. En vermoedelijk is dat dan ook de reden waarom PvdA lijsttrekker William Moorlag en VVD lijsttrekker Paulien Geerdink vorige week tijdens een debat voor Radio Noord uitermate hoffelijk met elkaar omgingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het opinieonderzoek dreigen de verkiezingen voor het Groningse CDA uit te lopen op een ramp en zou deze partij vijf van de negen zetels kwijt raken. Dat betekent dan waarschijnlijk ook dat CDA-gedeputeerde Marc Jager niet terug zal keren. Opmerkelijk was ook dat twee vooraanstaande PvdA Statenleden, Sjak Rijploeg en Krista Boogaard, al een voorschot namen op die ontwikkeling.

 Zij veegden het CDA de mantel uit en verweten Marc Jager draaikonterij op het gebied van de aanleg van wegen. Zoiets zeg je niet over een lijsttrekker waarmee je na de verkiezingen dolgraag wilt samenwerken.

Interessant is de vraag hoe de PVV zich in Groningen onder leiding van Ton van Kesteren zal ontwikkelen. Hij uit zich minder wild en ongenuanceerd dan Geert Wilders. Maar ook Van Kesteren lijkt precies te weten wat ‘de burger in Groningen’ wil en dat is toevallig ook wat zijn Groningse PVV wil. Maar niet altijd wat de PvdA wil, zoals de aanleg van een tram of, als het commercieel interessant is, de bouw van een Forum.

De Groningse PVV lijkt daarmee voor de PvdA straks geen waarschijnlijke coalitiepartner. Bovendien zou de partij volgens de peilingen niet meer halen dan drie zetels. Daarmee blijft het in Groningen echt een kleine partij.

GroenLinks en D66 zouden volgens de Aha-peilingen een zetel winnen en daarmee uitkomen op 4 resp. 2 zetels. Daarmee behoren ze nog lang niet tot de echt grote jongens of meisjes in de Groninger politiek.

Alles wijst er dan ook op dat PvdA en VVD straks tot elkaar zijn veroordeeld. Zonder een combinatie van beide partijen lijkt er geen solide meerderheid te vormen.

Dat kunnen nog interessante onderhandelingen opleveren, want beide partijen verschillen op een aantal punten sterk van mening. De VVD is bijvoorbeeld voor meer vrijheid en tegen de voorgestelde plannen voor de tram in Groningen en ook tegen de voorgelegde plannen voor het Forum.


Toch is VVD wel bereid om na te denken over een minder zware tram-variant in Groningen. En wat het Forum betreft heeft de VVD er altijd op gehamerd dat Groningen daar commercieel gezien beter van moet worden, en anders hoeft het wat de VVD betreft niet. Maar mochten de Wijze Mannen straks aan kunnen tonen dat Groningen in economisch opzicht daadwerkelijk beter wordt van het Forum, dan ligt het anders. In dat geval valt er te praten met de VVD.
 

Kortom: PvdA en VVD liggen in een aantal opzichten  ver uit elkaar. Maar de kloof lijkt niet onoverbrugbaar. Bovendien is er in het verleden al vaker samengewerkt tussen de twee partijen, aangevuld met kleinere partijen.

In het balboekje met afspraakjes van VVD-lijsttrekker Paulien Geerdink zal na woensdag in elk geval heel regelmatig de naam van ene 'William Moorlag' komen te staan, zo gokken we.