Nieuws

Commentaar: Kunnen Gasunie en Gasterra uit Groningen gewoon zaken blijven doen met Poetin?

Kunnen GasTerra en Gasunie gewoon zaken blijven doen met Rusland? Deze vraag komt op het eerste gezicht misschien absurd over. Want wat hebben wij in Nederland en Groningen met Poetin te maken? Wat hij in de Krim doet, daar staan wij toch buiten?


Leestijd: 1 minuut

Gasunie sluit kantoor in Moskou
Gasunie sluit kantoor in Moskou

Nou, nee. Poetin heeft de laatste maanden laten zien dat hij zijn eigen gang gaat en niets te maken heeft met internationale regels. Zeker: veel Russen op de Krim willen bij Rusland horen. Maar het referendum werd gisteren gehouden onder het toeziend oog van twintigduizend Russische soldaten. En in het verleden was het Rusland zelf dat De Krim aan Oekraïne toebedeelde.

De komende tijd zal de internationale spanning waarschijnlijk aanhouden. Poetin zal er als die spanning verder oploopt ook niet voor terugdeinzen om het aardgas als wapen in te zetten. Dat heeft hij al eerder gedaan en als hij het nodig vindt zal hij het ook inzetten tegen Europa. Dat betekent dat Nederland afhankelijk is van de luimen van de Russische president.

Daarom moeten Gasunie en GasTerra misschien maar eens goed nadenken of ze wel verder kunnen met de huidige plannen voor de ‘Gasrotonde’, waarbij Nederland een centrale rol speelt in de doorvoer van Russisch gas. De contacten tussen de Nederlandse gasindustrie en Rusland zijn toch al tamelijk innig, althans: in 2010 kreeg oud-Gasunie directeur Marcel Kramer een hoge positie bij Gazprom.

Anderzijds: bij GasTerra zullen ze er nu vast ook wel over nadenken op welke wijze we minder afhankelijk kunnen worden van Rusland. Misschien zijn er wel andere niet-Sovjetlanden met veel aardgas , waar we buizen naar toe kunnen leggen, ook al zal dat veel kosten. Dat zou dan weer interessant kunnen zijn voor gastransporteur Gasunie. En misschien zou de Eemshaven , na Rotterdam, ook ingericht kunnen worden voor de aanvoer van LNG.