nieuws

28 apr 2011, 09:09 door Hans de Preter

Commentaar: Karin Dekker in zelfde positie als oud-burgemeester Hans Ouwerkerk

Wethouder Karin Dekker (GroenLinks) van financiën van Groningen heeft gisteravond haar excuses aangeboden aan de Groningse gemeenteraad vanwege haperende controle op de invoering van een nieuw financieel controlesysteem, ‘Da Finci’. Door vertragingen bij de invoering ervan loopt de gemeente Groningen een strop op van 2,5 miljoen. Dekker heeft de pijnlijke kwestie gisteren politiek gezien overleefd; het is daarbij opmerkelijk dat ze in een vergelijkbare positie kwam te verkeren als oud-burgemeester Hans Ouwerkerk, die in de jaren negentig mede na gebrek aan vertrouwen van de toenmalige GroenLinks-fractievoorzitter... Karin Dekker, af trad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Is de vergelijking tussen Ouwerkerk en Dekker ver gezocht? In elk geval is het zo dat wethouder Karin Dekker net als Hans Ouwerkerk in de jaren negentig verdiensten heeft voor Groningen. Karin Dekker heeft een politiek huzarenstukje geleverd door de tram er door heen te krijgen, een belangrijk programmapunt van GroenLinks. Ook als wethouder van financiën doet ze het over het algemeen heel goed: ze is een control-freak en houdt alles graag zelf in de hand.


Daarom is het zo pijnlijk dat de Da Finci-kwestie aan haar aandacht is ontsnapt. Volgens Karin Dekker werd ze niet geïnformeerd door haar ambtenaren, en kon ze daarom haar verantwoordelijkheid niet nemen en tijdig maatregelen nemen. Al blijf je uiteindelijk natuurlijk wel verantwoordelijk als wethouder voor fouten van ambtenaren, ook al ben je niet goed geïnformeerd.


Maar: dat was nu juist exact datgene wat oud-burgemeester Hans Ouwerkerk in 1997 overkwam na de Oosterpark-rellen. Hij werd door een dienstdoende politie-officier niet geïnformeerd over Oosterpark-rellen, en kon daarom niet ingrijpen. Ouwerkerk speet dat zeer en stelde de vertrouwenskwestie in de gemeenteraad. Hij hield alleen de steun van de collegepartijen over, maar dat was in zijn ogen toen te weinig om te blijven functioneren.Een van de politici die toen wel het vertrouwen op zei in Ouwerkerk was Karin Dekker. Mede na haar scherpe opstelling tijdens het debat hield Ouwerkerk de eer aan zichzelf, en stapte op.


Niet dat wij nu willen zeggen dat Karin Dekker datzelfde moet doen: beslist niet. Het is een vreemde cultuur dat politici die op zichzelf goed functioneren en een keer in de fout gaan, zouden moeten aftreden. Dat vonden wij indertijd ook van Hans Ouwerkerk: als burgemeester deed hij het in Groningen heel behoorlijk.


Er is nu afgesproken dat B en W en gemeenteraad samen een onderzoek in gaan stellen naar de vraag wat er mis is gegaan bij ‘Da Finci’.

Ongetwijfeld zal wethouder Karin Dekker er scherp op toe zien dat dit onderzoek goed wordt uitgevoerd. Want ze zal niet graag een tweede keer in een positie willen worden gebracht dat ze ‘sorry, hoor!’, moet zeggen tegen de gemeenteraad van Groningen.