nieuws

08 sep 2010, 20:08 door Hans de Preter

Commentaar: Henk Bleker, RTV Noord en de omgangsvormen

Het ziet er weer wat gunstiger uit voor het CDA: het lijkt er op dat deze partij het gewenste rechtse kabinet kan vormen. Dat daarbij CDA-ers als Lubbers, Van Agt of Aantjes die tot voor kort door die partij met applaus werden begroet nu door Geert Wilders voor ‘vreselijke mastodonten’ worden uitgemaakt, dat kan de pret niet drukken. En dat ook Koningin Beatrix voor voldongen feiten wordt geplaatst: ach, een kniesoor die daar op let.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De man die in dit alles ook een belangrijke rol speelt is de Groninger CDA-voorzitter Henk Bleker. Hij heeft in heel Nederland indruk gemaakt. Enerzijds door zijn kalme, bedaarde en onderkoelde manier van handelen en door zijn pleidooi in NOVA dat de boel in Nederland ‘bij elkaar gehouden’ moet worden. Maar anderzijds heeft hij ook een wat vreemde indruk gemaakt doordat hij amper reageerde toen hij door Geert Wilders voor zeurpiet werd uitgemaakt.


De vraag is of Henk Bleker zijn functie zo lang kan combineren met die van een in Groningen belangrijke regionale omroep. Het is een beetje merkwaardig dat Bleker als directeur van RTV Noord zo ontzettend veel tijd kan nemen om als CDA-voorzitter op te treden. Hij neemt momenteel vakantiedagen op, zo liet RTV Noord weten. Als dat het geval is, dan is het maar te hopen dat de formatie snel rond komt, want de zomervakantie is voor de meesten toch langzaam maar zeker voorbij.


Wat ons betreft kan het allemaal net dat een RTV Noord directeur zo intensief in de politiek actief is, maar het is op het randje. Wat zorgelijk is, is iets heel anders. Niet het feit dat hij te weinig tijd over houdt voor zijn functie als directeur. En al helemaal niet dat Bleker nu kiest voor een rechtse coalitie met de VVD: dan kan allemaal prima, dat kan zelfs wel verfrissend zijn.
 

Waar het om gaat is uitdrukkelijk niet of het CDA onder leiding van Henk Bleker kiest voor links of rechts. Maar of het CDA en Bleker kiezen voor fatsoenlijke of onfatsoenlijke omgangsvormen: daar gaat het om. Ook binnen de regionale omroep wordt de positie van Bleker er niet steviger door wanneer hij onfatsoenlijke bejegeningen van Geert Wilders maar blijft accepteren.

Onlangs nog werd de bekende verslaggever Henk Kok door Henk Bleker voor het oog van het hele bedrijf gekapitteld omdat Kok zich op de werkvloer niet netjes jegens een collega had geuit. Maar hoe geloofwaardig ben je straks dan nog wanneer je zelf wel in zee gaat met iemand die er behagen in schept om anderen te beledigen en met hen verbaal de vloer aan te vegen?


Bleker is zich op hellend vlak aan het begeven.