nieuws

17 feb 2012, 10:10 door Hans de Preter

COMMENTAAR: Is Nederland knettergek aan het worden? Groningers wel blij met Polen!

“Knettergek”: kent u dat woord, uitgesproken met een zachte Limburgse G? Geert Wilders liet het regelmatig uit zijn mond komen in de Tweede Kamer. Welnu: het is een prachtige omschrijving van de situatie waarin we als Nederland langzamerhand beginnen te raken dankzij de anti-Polen website van de PVV. We kunnen er uitvoerige beschouwingen over houden, maar er is maar een woord om dit initiatief mee aan te geven, en dat is inderdaad “Knettergek”. Het is een landelijk initiatief waar wij in Groningen misschien niet direct mee te maken hebben, maar dat ons nu toch ook begint te treffen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit een onderzoek van RTV Noord blijkt namelijk dat ook een aanzienlijk deel van de inwoners van Groningen achter dit meldpunt staat. Een diep trieste zaak. Niet alleen omdat we in de Eemshaven kunnen bouwen dankzij Polen, die werk doen dat anders blijft liggen. En bovendien omdat Groningen in de Tweede Wereldoorlog werd bevrijd door Polen. Toen waren de Polen wel welkom. En toen was er geen anti-Polen website van de PVV.

Voor mensen die niet al te lang na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren is het droevig om te zien wat voor stemming er begint te heersen in Nederland. Want we hadden ons toch voorgenomen om ons nooit meer discriminerend over groepen mensen uit te laten?

Het wordt tijd dat Groningse politici onze eigen premier Mark Rutte oproepen om afstand te nemen van de website van de PVV. Nederland maakt zich volstrekt belachelijk in Europa, en terecht. Het is ook een Gronings belang dat men in Europa weet dat we hier niet discrimineren. Daar kun je lang of kort of praten, maar het is genoeg geweest met de anti-Polen stemmingmakerij in Nederland.

Misschien is het goed dat Polen weten dat er misschien een minderheid is in Nederland die zich door Wilders laat meeslepen, maar de overgrote meerderheid is hier gelukkig niet knettergek geworden. Misschien goed om af en toe toch even te melden in Europa, als Mark Rutte dat niet wil doen.