nieuws

23 sep 2011, 09:09 door Hans de Preter

Commentaar: Haren naar Tynaarlo…?! Groningen ligt iets meer voor de hand!

Het wordt tijd dat het college van B en W van Groningen, onder aanvoering van burgemeester Peter Rehwinkel, gekleed in de best gesneden kostuums en wulpse mantelpakjes, eens op bezoek gaat bij de collega’s in Haren. Wethouder Karin Dekker met haar lieftallige glimlach, wethouder Schroor met een bosje bloemen en Frank de Vries met een doosje bonbons kunnen dan goed werk verrichten. Het is namelijk tijd voor een charmeoffensief naar Haren. En daar zijn onze wethouders precies de geknipte figuren voor!

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Want Haren, dat tot voor kort onafhankelijk wilde zijn, is op vrijersvoeten. Wethouder Gerben Pek van Haren liet gisteren weten dat zijn gemeente graag wil fuseren met de Drentse gemeente Tynaarlo.


De wethouder vindt dat Haren, een van de rijkste gemeenten van Nederland, met 18.000 inwoners te klein en te kwetsbaar is om haar bewoners in de toekomst alle diensten te bieden.
Een interessante gedachte van Gerben Pek. Maar ligt een fusie met Groningen dan niet veel meer voor de hand?


Want ga maar na:


*De meeste inwoners van Haren werken in Groningen.
* Veel oud-inwoners van Groningen zijn naar Haren verhuisd.
*Haren ligt in de provincie Groningen en niet in Drenthe.
* We kennen geen enkele inwoner van Haren met een Drents accent maar wel met een hele lichte stad-Groningse tongval.
*Veel scholieren van de grootste school van Haren, het Maartenscollege, komen uit Groningen.
* Last but not least: als inwoners van Haren uitgaan, dan gaan ze vaak naar Stadsschouwburg, Oosterpoort, NNO of andere voorzieningen: stedelijke voorzieningen, opgebracht door Stadjers.

 

Angst


Fuseren met buurgemeente Tynaarlo heeft in Haren echter de voorkeur boven samengaan met Groningen. ,,Want dan wordt Haren een buitenwijk van de stad'', aldus Pek.


Welnu: deze laatste opmerking is precies de reden waarom we de lieftallige wethouders Karin Dekker, Janny Visscher en onze vrolijke mannelijke wethouders op hun allercharmantst naar het gemeentehuis van Haren zouden moeten sturen.

Misschien valt er te praten over samenwerking, waarbij Haren wel met Groningen fuseert, maar zoveel mogelijk zelfstandig blijft. Daar zijn vast wel oplossingen voor te bedenken: we hebben hier aan de RUG een afdeling bestuurskunde waar slimme gastjes werken. Die kunnen vast wel iets bedenken.


Voor Groningen zou de komst van Haren goed zijn: een welkome versterking van de stad en een verbreding van het draagvlak.

Groningen moet hoe dan ook een stad zijn waar ook mensen met hogere inkomens – en daarvan wonen er velen in Haren – zich thuis voelen. Groningen zou kunnen profiteren van de kennis, de netwerken en de ondernemingszin van veel inwoners van Haren.

Maar andersom zou Haren ook kunnen profiteren van de vele voorzieningen en kennis en kunde van Groningse instellingen.
 

Dus Haren: welkom in Groningen!