nieuws

24 sep 2012, 10:10

Commentaar: Haren: het grote Zwarte Pieten is begonnen

‘Burgemeester Bats had het anders aan moeten pakken! De politie was te laat! Waarom was er geen feest georganiseerd, dan was het allemaal goed gekomen!’ Sinds de rellen in Haren blijkt maar weer eens dat de beste stuurlui nog steeds aan wal staan. Er zijn veel mensen die precies weten hoe de zaak aangepakt had moeten worden.
‘Burgemeester Bats had het anders aan moeten pakken! De politie was te laat! Waarom was er geen feest georganiseerd, dan was het allemaal goed gekomen!’ Sinds de rellen in Haren blijkt maar weer eens dat de beste stuurlui nog steeds aan wal staan. Er zijn veel mensen die precies weten hoe de zaak aangepakt had moeten worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het grote Zwarte Pieten is dus op gang gekomen. Maar de werkelijkheid was zeer gecompliceerd. De vraag is of de zaak ook zo uit de hand zou zijn gelopen als er wel een feest zou zijn georganiseerd. Of dat dat geleid zou hebben tot een aanzuigende werking, waarbij nόg grotere groepen naar Haren zouden zijn gekomen.


Er wordt in de berichtgeving onderscheid gemaakt tussen goedwillende jongeren die alleen maar uit waren op een feestje, en de raddraaiers en relschoppers. Dat is voor een belangrijk deel terecht. Maar toch: al deze goedwillende jongeren kunnen zichzelf ook heel wat verwijten. Want wat deden ze daar eigenlijk in Haren, nadat de vader van Merthe eerder al een emotionele oproep had gedaan om alsjeblieft, alsjeblieft niet te komen. Ook de burgemeester had gezegd dat er geen feestje zou zijn en vroeg om alsjeblieft niet te komen.

Alle jongeren die vervolgens wel kwamen negeerden die oproep van de vader van Merthe en van de burgemeester, en kwamen toch. Door in groten getale te komen gaven zij de raddraaiers en relschoppers de gelegenheid om zich in hun grote groep te verschuilen. Dus al die jongeren die zeggen: ‘de gemeente zit fout, want die had maar een feestje moeten organiseren’, zouden we willen zeggen: kijk ook even naar je zelf: wat deed je daar eigenlijk in Haren?


Er is bij veel reacties sprake van krokodillentranen. Zeker ook bij diverse media, die van te voren zelfs kaarten hadden verloot om naar Haren te gaan en in elk geval voortdurend reclame maakten voor ‘Projectx’ in Haren. En nu doen ze met tranen in de ogen verslag van de rellen in Haren: hoe hypocriet kun je zijn ?

Dat neemt niet weg dat de vraag of het zinniger was geweest dan toch maar een feest te organiseren wel terecht is: misschien zou zo’n feestje inderdaad hebben kunnen zorgen voor het kanaliseren van veel ellende. Ook al is het een rare gedachte dat  het  een taak van gemeenten zou zijn om maar even feestjes te organiseren wanneer daar via sociale media om wordt gevraagd.


Hoe dan ook: wat in Haren is gebeurd is uniek in de wereld en het gevolg van de opkomst van de sociale media. Logisch dat daar van de kant van de autoriteiten geen simpel antwoord op te geven is. En onderzoek moet nu uitmaken wat we van de vreselijke gebeurtenissen kunnen leren en hoe we daar in de toekomst mee om kunnen gaan.


Maar dat ontslaat niemand van zijn eigen persoonlijke verantwoordelijkheid: ook de 'goedbedoelende' jongeren en hun ouders doen er goed aan zichzelf af te vragen of het niet veel verstandiger is voortaan niet meer naar dergelijke massale bijeenkomsten te gaan.